Kanadan Kiinan-lähettiläs pyörsi puheensa Huawei-pomon luovutuksesta

Kanadan Kiinan-lähettiläs ilmoitti katuvansa eilisten kommenttiensa aiheuttamaa hämmennystä. 

Meng wanzhou
Kanadan maahanmuuttoministeri John McCallum puhuu lehdistötilaisuudessa Genevessä, Sveitsissä 30. maaliskuu 2016 UNHCR:n isännöimässä korkean tason konferenssissa. Konferenssissa haettiin ratkaisuja Syyrian pakolaistilanteeseen.
John McCallum kuvattuna maaliskuussa 2016. EPA / Martial Trezzini

Kanadan Kiinan-lähettiläs John McCallum on pyörtänyt puheensa, joiden mukaan kiinalaisen Huawein talousjohtajan lakimiehillä olisi vahvat perusteet estää asiakkaansa luovutus Yhdysvaltoihin.

McCallum totesi aiemmin kiinankielisellä tv-kanavalla Kanadassa, että Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun luovutus Kanadasta Yhdysvaltoihin saattaisi olla vaikeuksissa, koska presidentti Donald Trump on politisoinut tapauksen. Hän viittasi tällä Trumpin joulukuussa antamaan haastatteluun, jossa presidentti ilmoitti voivansa puuttua Mengin tapaukseen, mikäli se auttaisi välttämään Yhdysvaltain ja Kiinan välisten kauppasuhteiden huononemista.

McCallum ilmoitti tänään katuvansa puheittensa aiheuttamaa hämmennystä.

– Kyseiset kommentit eivät edusta kantaani tässä asiassa, McCallum ilmoitti lausunnossaan.

Muun muassa Albertan yliopiston Kiina-instituutin johtaja, professori Gordon Houlden arvioi Guardianissa eilen (siirryt toiseen palveluun), että McCallumin kommentit saattaisivat viestiä Kanadan uudesta strategiasta Kiinan suhteen. Houldenin mukaan niinkin korkea-arvoisen virkamiehen kuin Kiinan-lähettilään lausunnot eivät voi olla sattumaa.

Kanada on joutunut Kiinan vihoittelun kohteeksi sen jälkeen, kun maan viranomaiset pidättivät Wanzhoun joulukuussa Vancouverissa Yhdysvaltain pyynnöstä. Kiina on vanginnut pidätyksen jälkeen Kiinassa olevia kanadalaisia. Kahta heistä syytetään Kiinan kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta.

Kanada on toistuvasti korostanut, että Mengin mahdollisessa luovutuksessa Yhdysvaltoihin noudatetaan laillisuusperiaatetta.

Liberaalipuolueen entinen ministeri, 68-vuotias McCallum tunnetaan värikkäistä ja suorasukaisista kommenteistaan.

Aiheesta lisää:

Kanadan Kiinan-lähettiläs: Trumpin lausunnot saattavat vaikeuttaa pidätetyn Huawei-pomon luovutusta Yhdysvaltoihin

Lähteet: AP, Reuters