Poliisihallitus: Oulun poliisille ei moitteita seksuaalirikosepäillyn vapauttamisesta Saksassa

Poliisihallitus on laatinut selvityksen Oulun poliisin toimintaan tilanteessa, jossa epäilty päästettiin vahingossa vapaaksi.

Oulun seksuaalirikokset
poliisi poliisiauton edessä
Emilia Malin / Yle

Poliisihallituksen selvitystä varten tietoja hankittiin muun muassa Oulun poliisilaitokselta.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Markku Ryymin kertoo Ylelle sähköpostitse, että Poliisihallituksen osalta asia on loppuun käsitelty. Ryyminin Oulun poliisille ei tule tapauksesta moitteita tai rangaistuksia.

– Selvitystä varten tietoja hankittiin muun muassa Oulun poliisilaitokselta. Selvitys on salassa pidettävä eikä siitä anneta tietoja, Ryymin kertoo.

Myös Oulun poliisin teki sisäisen selvityksen epäillyn miehen vapautukseen liittyen. Poliisilakimies Antti Räsänen kertoo, että asiassa ei ole syytä epäillä kenenkään kohdalla virkavirhettä, vaan kyseessä on inhimillinen erehdys.

Räsänen kommentoi eilen torstaina Ylelle, että tietokatkos on tapahtunut Suomen poliisin sisällä, eikä Saksan poliisin toimintaa kohtaan ole moitittavaa. Poliisilakimiehen mukaan selvitys on lähetetty sisäministeriöön.

Sisäministeri Kai Mykkäsen vaati joulukuussa selvitystä siitä, toimivatko viranomaiset oikein, kun Oulun seksuaalirikosvyyhtiin liittyvästä epäillystä ei heti alun perin annettu eurooppalaista pidätysmääräystä.

Epäilty mies otettiin kiinni tammikuun alussa Saarbrückenin kaupungissa Saksassa. Hänet luovutettiin eilen torstaina Saksasta Suomeen.

Mies otettiin kiinni kertaalleen jo ennen viime joulua Saksassa, mutta siinä vaiheessa kun hänestä annettiin eurooppalainen pidätysmääräys, hänet oli ehditty vapauttaa. Epäilty oli tavoitettu Saksassa mahdollisesti laittoman maahantulon takia.

Miestä epäillään osallisuudesta törkeään lapseen kohdistuneeseen seksuaalirikoskokonaisuuteen, jossa epäiltyinä on yhteensä kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä.

Lue lisää:

Tuhat tutkintaa, joista ei kerrota – Ylen selvitys kokoaa tietoa seksuaalirikosepäilyistä eri puolilta Suomea ja valottaa, mikä tekee Oulun tapauksesta "ilmiön"