Kohta eivät edes välihousut riitä – pakkanen kiristyy 30 asteen paikkeille ja tuuli lisää sähkökatkojen vaaraa

Pakkanen kiristyy koko maassa viikonlopun aikana. Aivan –40 asteeseen ei ehkä ylletä Lapissakaan, mutta lähellä käydään. Etelä-Suomessakin pakkanen voi kiristyä lähelle –30 astetta.

pakkanen
Tykkylumi kuusissa
Jarmo Nuotio / Yle

Ylen meteorologi Matti Huutonen katselee sääkarttoja huolissaan etenkin lauantain osalta. Tuolloin näyttäisi nimittäin tuuli tulevan mukaan kuvioihin Etelä– ja Keski–Suomessa.

– Se merkitsee sitä, että sähkökatkoja voi olla tiedossa. Tykkylunta on nyt puissa paljon, joten tuuli painaa niitä sähkölinjojen päälle. Sähkökatkoksia on jo ollut Keski-Suomessa, meteorologi Huutonen kertoo.

Samalla tuuli tietysti lisää pakkasen purevuutta. Päivällä etelän –10 asteen pakkanenkin tuntuu –20 asteen pakkaselta.

Meteorologi Matti Huutonen arvioi, että viikonlopun kylmin päivä osuu sunnuntaille. Kylmintä lienee sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä.

– Pakkanen kiristyy koko maassa, kun Suomeen virtaa kylmää ilmaa pohjoisesta ja idästä. Eipä olisi mahdotonta, että etelässäkin mitataan jossakin päin –20 tai jopa –30 asteen lukemia. En usko kuitenkaan, että Lapissakaan rikottaisiin –40 asteen raja, Huutonen kertoo.

– Mutta kylmää, kylmää, kylmää on. Sähkönkulutukseen tulee varmasti piikki, Huutonen pohtii.

Alkuviikosta kirein pakkanen näyttäisi hellittävän, mutta maanantai on vielä kylmä päivä.

Tiistaina ja keskiviikkona pakkasen terä taittuu niin, että Etelä-Suomessa päivälämpötilat voivat olla enää –1 asteen ja –2 asteen tienoilla.