Sanna Marin on nyt uransa kovimmassa paikassa – Demareiden varapuheenjohtaja valvoo paljon, nukkuu vähän ja rentoutuu siivoamalla

Marin tuli tunnetuksi Tampereen kaupunginvaltuuston lennokkaiden keskustelujen jämäkkänä johtajana.

Sanna Marin
Sanna Marin
Sanna Marin toimii puheenjohtaja Antti Rinteen sijaisena tämän sairausloman ajan.Markku Pitkänen / Yle

Ajoitus on onneton.

Kokoomus hengittää niskaan, kannatus hiipuu desimaali kerrallaan. Aikaa eduskuntavaalikampanjan julkaisemiseen on muutama päivä, kun pommi putoaa.

Selviää, että Antti Rinteellä on keuhkokuumeen lisäksi sepelvaltimon tukos ja sairaalabakteeri. Sairausloma jatkuu helmikuun loppuun asti, puheenjohtajan tehtävät on jaettava uudestaan.

– Ensimmäinen reaktio mulla oli tietenkin huoli siitä Antin tilanteesta, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kertoo eduskunnan kulmahuoneessa.

On keskiviikkoiltapäivä, ja Rinteen tuuraajaksi nimitetyn Marinin kiire jatkuu toista viikkoa. Aamun ensimmäiset kokoukset alkavat seitsemältä, nukkumaan pääsee puolen yön jälkeen. Nyt Marin on kuitenkin raivannut kalenteristaan tilaa haastattelulle. Niitä on tällä viikolla vielä monta edessä, sillä Marinista tuli median silmissä yhdessä yössä kiinnostava hahmo.

Olen ajatellut Antin vointia ja puolueen tilannetta.

Sanna Marin

Pöydän toisella puolella Marinin puheita kuuntelee - "jos ei haittaa" - Dimitri Qvintus, Rinteen poliittinen neuvonantaja ja viestintävastaava. Qvintus selaa puhelintaan ja on hiljaa.

Millaista kiireen keskellä oikein on?

–Pakko sanoa, että en ole ihan hirveästi ehtinyt itseäni tai omia tuntemuksiani ajatella. Olen ajatellut Antin vointia ja puolueen tilannetta, Marin sanoo.

Qvintus istuu ja on hiljaa.

Jotenkin alkaa tuntua siltä, ettei tämän haastattelun aikana tulla kuulemaan kovin järisyttäviä paljastuksia Sanna Marinin sielunelämästä.

Sanna Marin
Sanna Marin sanoo, ettei hän ole kiireen keskellä ehtinyt ajatella itseään.Markku Pitkänen / Yle

Sanna Marinin ensimmäinen lapsuudenkoti oli Itä-Helsingissä Vesalan kaupunginosassa. Perhe asui noin seitsemän vuotta eri puolilla Helsinkiä, kunnes Marin muutti äitinsä ja tämän naisystävän kanssa 90-luvun alussa Pirkkalaan Tampereen naapuriin.

Ydinperheiden kansoittamalla omakotitaloalueella vähävarainen sateenkaariperhe erottui joukosta. "Erilaisuutta" ei kuitenkaan otettu puheeksi. Se ei ollut niihin aikoihin tapana. Marin harrasti koripalloa, tanssia ja partiota. Hän viihtyi luonnossa ja piti ulkoilusta.

Marinilla on myös sisko- ja velipuoli, mutta heidän kanssaan hän ei ole koskaan asunut saman katon alla.

Enempää Marin ei halua perhetaustaansa käsitellä. Sitä on hänen mielestään ruodittu jo riittävästi mediassa.

Näin yhteiskunnassa asioita, jotka mun mielestä oli pielessä ja jotka halusin korjata.

Sanna Marin

Selvää kuitenkin on, että tausta on vaikuttanut hänen poliittisiin ajatuksiinsa.

– Mulle on aina ollut tärkeää, että yhteiskuntaa rakennetaan niin, että jokaisella meillä on mahdollisuus ja jokaisesta lapsesta voi tulla ihan mitä tahansa.

Marin on omaksunut sosiaalidemokraattisen puheenparren niin hyvin, että on helppo uskoa, kun hän kuvailee SDP:tä luontaiseksi puoluevalinnaksi itselleen. Marin liittyi Demarinuoriin parikymppisenä vuonna 2006. Hän oli kiinnostunut etenkin tasa-arvo- ja ympäristökysymyksistä.

– Näin yhteiskunnassa asioita, jotka mun mielestä oli pielessä ja jotka halusin korjata.

Vielä lukioikäisenä Marin ei ajatellut, että hänestä tulisi poliitikko ja kansanedustaja. Perhe ei ollut mitenkään puoluepoliittisesti sitoutunut, eikä hänen ystäväpiirissään ollut ketään, joka olisi ollut mukana politiikassa. Marin halusi kouluttautua ja päästä pitkälle. Hänestä tuli perheen ensimmäinen ylioppilas ja korkeakoulutettu.

Mitä sinusta sitten piti tulla isona?

– Mulla oli varmaan monenlaisia ajatuksia.

Qvintus selaa puhelintaan.

Sanna Marin
Sanna Marin liittyi Demarinuoriin vuonna 2006. Nuorisojärjestöstä tuli hänelle poliittinen koti.Markku Pitkänen / Yle

Demarinuorista tuli Marinille poliittinen koti. Hän sai sieltä "ihania ystäviä" ja paljon hyviä kokemuksia, oli koulutuksia ja tapahtumia. Marin innostuu muistelemaan viiden viikonlopun mittaista tulevaisuusakatemiaa, joka edusti hänen mielestää nuorisojärjestöjä parhaimmillaan. Poliittinen idealismi ja tulevaisuuden visiot lentelivät Kauniaisten työväenakatemialla, ja puolueen isot nimet Erkki Tuomiojasta Jutta Urpilaiseen pitivät innostavia puheita.

Samoihin aikoihin hän oli mukana Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Tamyn edustajistossa. Aktiivista opiskelijapoliitikkoa hänestä ei kuitenkaan tullut. Hän veti edustajiston neljän hengen demariryhmää ja osallistui mielenosoituksiin, muttei "sillä tavalla fokusoitunut" opiskelijapolitiikkaan.

Opiskelijaelämääkin hän ehti viettää. Hän kävi opiskelijabileissä ja osallistui opintopiireihin, joissa luettiin sosiaalidemokratian klassikoita.

Demarinuoret vei Marinin kuitenkin mennessään. Hän toimi järjestössä monissa eri tehtävissä siihen asti, kunnes hän ei enää iältään sopinut Demarinuoreksi.

– Nyt mä oon demariaikuinen!

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Marin sai 10 911 ääntä. Se oli Pirkanmaan vaalipiirin suurin äänisaalis ja seitsemänneksitoista eniten koko maassa.

Demariaikuisena Marinin ansioluettelo on vakuuttava.

Marin nousi Tampereen kaupunginvaltuustoon syksyn 2012 vaaleissa. Hän sai 826 ääntä ja hänet nimitettiin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Vuonna 2014 hänet valittiin SDP:n toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Näkyvyyden myötä suosiokin lisääntyi. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Marin sai 10 911 ääntä. Se oli Pirkanmaan vaalipiirin suurin äänisaalis ja seitsemänneksitoista eniten koko maassa. Taakse jäivät muun muassa Petteri Orpo, Sampo Terho ja Anne Berner.

Sanna Marin, ordförande för Tammerfors stadsfullmäktige vid fullmäktigemöte den 7 november 2016.
Sanna Marin nimitettiin Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi vuonna 2013.Petri Aaltonen / Yle

Ei tässä tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa.

On lokakuinen maanantai vuonna 2016, ja Tampereen valtuusto yrittää liki iäisyyden mittaiselta tuntuvassa kokouksessaan päättää, tuleeko Tampereelle ratikka vai ei.

Puheenvuorot käyvät tunti tunnilta toinen toistaan omituisemmiksi.

Raitiovaunulla ei väistetä eteen ilmestynyttä jalankulkijaa, lasta, pyöräilijää tai autoa…

Monesti mietitään, paljonko on miljardi. On se enemmän ku miljoona.

Veltto mees paikalles nyt.

Ihmiset tekee paljon junan eteen hypätessään itsemurhia...

Monesti mietitään, paljonko on miljardi. On se enemmän ku miljoona.

Timo Vuohensilta

Ratikkakeskustelu toi Tampereen kaupunginvaltuustolle kosolti kyseenalaista huomiota, mutta Sanna Marinin osakkeet se sai hurjaan nousuun. Live-lähetystä valtuuston keskustelusta seurasi yli 24 000 ihmistä. Kansalaiset ylistivät jämäkkää otetta sosiaalisessa mediassa, ja kiitosta sateli myös lehtien palstoilla.

Monella oli tuoreessa muistissa parin vuoden takainen delfinaariokeskustelu, joka sekin yltyi varsin lennokkaisiin sfääreihin. Ihmeteltiin, miten Marinin hermot kestävät.

– Mitä enemmän on tilanteita päällä ja mitä enemmän painetta tulee, sitä rauhallisemmaksi mä vetäydyn.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Marin nousi Tampereen äänikuningattareksi. Hän sai 5 781 ääntä, seitsemänneksi eniten koko maassa. SDP:stä tuli suurin puolue, ja se tarkoitti, että puolueelle on todennäköisesti luvassa myös pormestarin paikka. Äänikuningatar olisi siihen luonteva valinta, mutta hän vietti kuntavaalien jälkeisen viikon viimeistelemällä pormestarimallia käsittelevää hallintotieteiden graduaan.

Marinin oli päätettävä, haluaako hän keskittyä valtakunnan politiikkaan vai lähteä johtamaan isoa kaupunkia.

– Ei se helppo harkinta ollut.

Joskus mä laitan meidän äidinkin kotia järjestykseen. Hän tulee sanomaan, että älä Sanna siivoa täällä.

Sanna Marin

Marin puhui läheistensä kanssa, soitteli sosiaalidemokraateille ja konsultoi puolueen johtoa. Hän punnitsi asiaa "kaikilta kanteilta", organisoi ja järjesteli.

– Mulle auttaa ajattelun selkeyttämisessä siivoaminen. Järjestän ja organisoin asioita järjestykseen.

Oliko teillä pormestariharkinnan aikaan todella siistiä?

– No mun on pakko sanoa, että meillä on aina todella siistiä.

– Joskus mä laitan meidän äidinkin kotia järjestykseen. Hän tulee sanomaan, että älä Sanna siivoa täällä.

Lopulta Marin tuli kuitenkin siihen tulokseen, ettei hän ole käytettävissä pormestarin tehtäviin. Sydän ja mieli olivat valtakunnanpolitiikassa, hän sanoo.

Sanna Marin
Sanna Marinilla on nyt tilaisuus vakuuttaa sekä äänestäjät että puoluetoverit.Markku Pitkänen / Yle

Sanna Marinin kiireet tuskin lähiaikoina helpottavat.

Torstaina iltapäivällä tiedotettiin, että SDP:n toisen varapuheenjohtajan, Maarit Feldt-Rannan vatsasyöpä on uusiutunut. Feldt-Ranta jää toistaiseksi sivuun puolueen tehtävistä. Marin sai tilanteesta tiedon keskiviikkoiltana.

– Meidän kaikkien ajatukset ovat Maaritin ja hänen perheensä luona.

Demarien kurja tilanne on myös näytön paikka Marinille. Hänellä on nyt tilaisuus vakuuttaa sekä demarit, äänestäjät että media siitä, että hänestä on nykyistäkin isompiin haasteisiin. Jotkut toivovat hänestä jo Rinteen seuraajaa, mutta Marin ei ole spekulaatioista innoissaan.

Kun on pieni lapsi, on tottunut lyhyisiin yöuniin.

Sanna Marin

– Yhtenä rintamana toivotaan, että Antti tervehtyy.

Tulevien viikkojen kiireet ja haasteet eivät hirvitä Marinia.

– Kun on pieni lapsi, on tottunut lyhyisiin yöuniin.

Yksivuotias Emma on aloittanut tänä vuonna päivähoidossa. "Päivähoidon tätien" mukaan hän on poikkeuksellisen reipas ikäisekseen, Marin kertoo.

Kuulostaa hieman äidiltään.

– Mä teen yleensä töitä siihen asti, että menen nukkumaan. Viimeisenä luen vielä viimeiset sähköpostit.

Qvintus naurahtaa, muttei nosta katsetta puhelimestaan.

Sanna Marin istuu ja hymyilee.

Lisää aiheesta:

SDP:n Maarit Feldt-Ranta sairauslomalle – jää pois kevään vaaleista

Rinteen poissaolo voi hämärtää SDP:n äänen – Uhka vai mahdollisuus?

Sanna Marin tuuraa ensisijaisesti SDP:n puheenjohtajana – Antti Rinteen sairausloma kestää helmikuun loppuun asti