Metsäteiden kunnosta voi kertoa uudella sovelluksella

Sovelluksella voi tallentaa myös tietoa ajon aikana älypuhelimella, jolloin puhelimen sensorit mittaavat ajoneuvon tärinää.

Tieolosuhteet
Puutavara-auto metsätiellä.
Puutavara-autoa lastataan metsätiellä.Riikka Rautiainen / Yle

Metsäteiden kunnosta voi ilmoittaa uudella kännykkäsovelluksella. Metsäkeskus kutsuu ihmisiä ilmoittamaan havaintojaan Suomen metsäteiden kunnosta uudella mobiilisovelluksella.

Sovelluksella voi ilmoittaa esimerkiksi metsätien liukkaudesta, kelirikosta, kuopista ja kivistä, tulvahaitoista tai aurauksen tarpeesta. Lisäksi käyttäjä voi raportoida esimerkiksi ajorajoituksista ja kääntöpaikoista. Sovelluksella voi tallentaa myös tietoa ajon aikana älypuhelimella, jolloin puhelimen sensorit mittaavat ajoneuvon tärinää. Tärinä kertoo metsätien kunnosta.

Tiedot luvataan kerätä nimettömästi. Informaatio metsäteistä kootaan Metsäkeskuksen karttapalveluun, jossa tiedot ovat avoimesti kaikkien tienkäyttäjien nähtävissä.

Metsäteiden kunto vaihtelee säiden ja vuodenaikojen mittaan. Ajantasainen tieto teiden kunnosta sekä tieverkoston alueella olevien puiden määrästä auttaa metsäalan väkeä esimerkiksi kun suunnitellaan puunkorjuuta ja kuljetuksia. Metsänomistajat voivat hyödyntää tietoa esimerkiksi metsäteiden kunnostamista tai uusia teitä suunnitellessaan.

Metsään Tie -nimisen sovelluksen on kehittänyt RoadsML Oy.