Lounais-Suomeen kaivataan lääkäreitä ja rakennusmiehiä – "Tilanne on pahin pitkään aikaan"

Talouskasvu on lisännyt työpaikkoja, mutta joihinkin töihin ei tekijöitä tahdo löytyä.

työvoimapula
Lääkäri ja stetoskooppi.
Julia Hiebaum / AOP

Uudenkaupungin autotehdas ja länsirannikon telakat ovat toimineet Lounais-Suomessa vetureina, jotka ovat luoneet työpaikkoja monille muillekin aloille. Asian toinen puoli on ollut se, että kaikkia työpaikkoja ei saada täytettyä kovinkaan pikaisesti.

– Meillä on aika laajasti ollut haastetta löytää osaajia eri ammatteihin, sanoo työmarkkina-analyytikko Juha Pusila, Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

– Tilanne on pahin pitkään aikaan, komppaa ELY-keskuksen työelämäpalvelujen asiantuntija Hannu Lehti.

Työvoimapulaa on monilla aloilla

Varsinais-Suomessa on avoinna tällä hetkellä 5 000 työpaikkaa. Työvoimapula on levinnyt eri aloille ja moniin ammatteihin. Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten mukaan työvoimapulasta kärsitään erityisesti terveydenhuollossa ja rakennusalalla.

Työvoimapulasta kärsivät ammatit
Yle

Tässä linkissä (siirryt toiseen palveluun) on lueteltu kaikki ne ammatit, joista Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan on tällä hetkellä pulaa ja mistä ylitarjontaa.

Rakentajista ja lääkäreistä pulaa

Talouden nousukausi näkyy selvästi talonrakennusalalla. Erityisen hyvin tämä näkyy isoissa kaupungeissa kuten Turussa, jossa rakennetaan juuri nyt paljon. Esimerkiksi Skanskalla on jatkuva rekrytointi päällä.

Pätevien ammattimiesten löytäminen on ollut välillä hankalaa.

– Erityisesti tänä ja viime vuonna on ollut pulaa rakennustyömaan työnjohtajista ja tuontantoinsinööreistä, sanoo Skanska Talonrakennus Oy:n yksikön johtaja Vesa Hintukainen.

Skanska yrittää paikata työvoimapulaa omalla koulutusohjelmalla (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla se yrittää löytää työntekijöitä työmailleen suoraan ammattikoulun penkiltä.

– Me koulutamme rakennusalan opiskelijoista meille työntekijöitä, tunkua on ollut, Vesa Hintukainen sanoo.

Terveydenhuoltoalalla työvoimapulaa on ollut muun muassa sairaanhoitajista, terveydenhoitajista sekä yleislääkäreistä ja erikoislääkäreistä.

– Meillä on jatkuvasti lääkärin paikkoja auki, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Katariina Similä.

Kaikkein hankalin tilanne on psykiatrian puolella.

– Psykiatrian erikoislääkäreiden kaikkia paikkoja ei ole saatu täytettyä, mutta tilanne helpottuu lähivuosina, kun erikoistuvat lääkärit valmistuvat, uskoo Katariina Similä.

Tiukka kampa avuksi

Työelämäpalvelujen asiantuntija Hannu Lehti Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta sanoo, että työvoimapulan paikkaamiseksi työnvälitystä on tehostettu, ja alueen työttömiä on käyty läpi tiukalla kammalla.

– On pyritty myös houkuttelemaan väkeä lounaiseen Suomeen ympäri maata erilaisilla pestuumarkkinoilla, Lehti kertoo.

Juha Pusila sanoo työvoimapulan johtuvan talouden ylikuumenemisesta ja muistuttavan vuosien 2007–2008 tilannetta.

– Kun koko maassa on pari vuotta ollut nousukausi, niin uusia työntekijöitä on haastavampaa löytää, Pusila sanoo.

Lue lisää:

Lounais-Suomessa osaavia työntekijöitä etsitään maakuntien yhteistyönä – työvoiman tarve on jatkuvaa

"Samoista henkilöistä kilpailu ei ratkaise työvoimapulaa" – Lounais-Suomen yritykset toivovat laadukkaampaa koulutusta ja liikkuvampaa työvoimaa

Lounais-Suomeen syntymässä 30 000 työpaikkaa – alueen omat työttömät eivät enää riitä