Pelson vankilan lapinlehmille ja suomenlampaille etsitään kotia, jossa karjaa ei hajoteta

Pelson vankilaa ryhdytään rakentamaan toukokuussa. Jo nyt tiedetään, että lapinlehmät ja suomenlampaat eivät sinne siirry.

Vaala
Lehmiä Pelson vankilan parressa.
Pelson uuden vankilan toimintaan ei kuulu maataloustyö. Timo Sipola / Yle

Pelson uuden vankilan rakentuminen Vaalan keskustaan alkaa toukokuussa. Helmikuun aikana tulee tehdä päätös siitä, missä uusi vankila tarkalleen sijaitsee.

Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö on linjannut, että tulevaan vankilaan ei kuulu tuotannollinen maataloustyö.

– Tämän tyyppistä työtoimintaa ei tulla enää noudattamaan, sanoo Pelson vankilan apulaisjohtaja Nina Karppinen.

Pelson vankilan maatilalla on arvokkaita alkuperäisrotuja, muun muassa lapinlehmiä ja suomenlampaita. Oikeusministeriön ylijohtaja Arto Kujalan mukaan karjan tulevasta sijoituspaikasta neuvotellaan yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan, että hakuprosessin valmistelu on jo aloitettu. Tarkoitus on löytää uusi sijoituspaikka tai paikat sekä Pelson pohjoissuomenkarjalle että suomen- ja kainuunharmaslampaille siihen mennessä kun Pelson vankila suljetaan.

– Tavoitteena on löytää sellainen paikka, jossa karjan ylläpitoa geenipankkikarjana voidaan jatkaa, kertoo neuvotteleva virkamies Tuula Pehu.

Tärkeä kriteeri karjojen sijoituspaikan valinnassa on myös valmius karjan pitkäaikaiseen ylläpitoon samassa paikassa. Etusijalla ovat sijoituspaikat, joissa karja voidaan säilyttää yhtenäisenä.

Uusi vankila tulisi olla käytössä vuonna 2022.

Lue lisää:

Rikosseuraamuslaitos haluaa eroon lampaita ja lehmiä hoitavista vangeista: "On riskitilanne, että vankila huolehtii kansallisesta perimästä"