1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaa

KPV:stä vuoden joukkue – katso kaikki Keski-Pohjanmaan Urheilugaalassa palkitut

Vuoden urheilija ja vuoden valmentaja ovat isä ja poika Haapajärveltä.

Keski-Pohjanmaa
Kuvassa KPV:n pelaajia juhlimassa nousukarsinnan jälkeen kentällä.
KPV juhli nousuaan Veikkausliigaan 3.11.2018.Jaakko Stenroos / AOP

Keski-Pohjanmaan Urheilugaalassa palkittiin lauantai-iltana iso joukko alueen urheilijoita ja urheilutoimijoita. Tässä he ovat:

KePLin hallituksen erikoispalkinto: Brita Maria Renlunds Minne – säätiö

Kokkolan kaupunki sai vuonna 2017 mittavan 400 000 euron lahjoituksen, mikä edellytti liikunta- ja aktiviteettipuiston rakentamista lapsille ja nuorille. Lahjoitus liittyy säätiön vuonna 2018 vietettyyn 100-vuotisjuhlavuoteen. Liikunnallinen puisto rakennettiin Suntin varteen Hollihaan puistoon.

Puisto valmistui Kokkola-päiväksi 5.9 .2018 ja se on ollut loppukesän ja alkusyksyn aikana erittäin aktiivisessa käytössä. Säätiön puheenjohtajana toimii Laila Andersson ja toimitusjohtajana Gun Sandberg-Wallin.

Elämänura-palkinto: Marketta Viitala, Pyhäjärvi

Elämän ura -palkinnon saaja aloitti pedagogin uransa1950-luvulla lasten ja nuorten tanssin edistämiseksi. Hän erikoistui kymmenen vuotta myöhemmin esittävään liikuntaan ja erityisesti lasten ja nuorten tanssiin. Hänen työtään suomalaisen nykytanssin parissa pidetään hyvin kokonaisvaltaisena. Hän on toiminut valtakunnallisissa luottamustehtävissä tanssin ja lastenkulttuurin parissa ja on ollut useiden tanssitapahtumien alkuunpanija ja koordinaattori, mm: valtakunnallinen lasten ja nuorten tapahtuma Arktiset Askeleet Oulussa ja Täydenkuun Tanssit -festivaali Pyhäjärvellä.

Hänen kotikunnastaan Pyhäjärvestä on tullut merkittävä nykytanssin keskus. Palkittava on vieraillut ja opiskellut sekä esiintynyt eri mantereilla tanssiryhmiensä kanssa. Pyhäjärven Naisvoimistelijoissa alkanut tanssitoiminta on synnyttänyt mm. Kurjenpolvet ry, Jokilaaksojen Tanssitaiteen Tuki ry (JTTT ry), Hereillä Tanssissa ry sekä osuuskuntapohjainen Tanssiaitat.

Vuoden urheilija: Tero Seppälä, Haapajärven Kiilat

Nousi kansainväliselle tasolle ampumahiihtäjänä saalistaen pisteitä maailmancupista ja esiintyi erinomaisesti ensimmäisellä olympiareissullaan Etelä-Korean Pyongchangissa. Pikakilpailun 20., takaa-ajon 25. sekä saavutti paikan massalähtöön, josta saavutuksena 21. sija. Lisäksi sekaviestissä erinomainen 6.sija Suomen joukkueessa johon kuuluivat Toivanen, Mäkäräinen, Seppälä ja Hiidensalo. Kausi 2018-2019 alkanut lupaavasti alkukauden näyttökilpailussa ja Pokljukan maailmancupissa – sekaviestissä 5.

Vuoden valmentaja: Timo Seppälä, Haapajärven Kiilat, ampumahiihto

Valmentaa omaa poikaansa Teroa maltillisesti ja tavoitteellisesti lähestyen koko ajan maailmanhuippua. Timon oma huippu-urheilutausta tuo valmennustyöhön ja tekemiseen rauhoittavaa tieto- taitoa ja kokemusta. Viime kaudella tuli selkeä hyppäys ja maailman kärki on jo entistä lähempänä

Vuoden vammaisurheilija: Tuomo Himanka, Kalajoen Junkkarit

Palkittava kelasi ensimmäisissä aikuisten parayleisurheilun Euroopan mestaruuskisoissa Berliinissä hienosti 100 metrillä viidenneksi. Mitali jäi vain 22 sadasosan päähän. Tämän urheilijan tavoitteet ovat jo tiukasti vuoden 2019 Dubain MM-kisoissa.

Vuoden aikuisurheilija: Jorma Nissilä, Kokkolan Suunnistajat

Saavutti huhtikuussa 2017 Uuden-Seelannin Aucklandissa veteraanien MM-kisoissa hopean pitkällä matkalla. Hallinnut useamman vuoden aikana ikäluokkansa ranking-tilastoja. M60-sarjan ranking-kärkeä Suomessa koko ikämiesvuosiensa ajan. Lisäksi hänellä on lukuisia Suomen mestaruuksia ikämiessarjoissa.

Vuoden joukkue: Kokkolan Pallo-Veikot

Joukkueen kausi huipentui sarjanousuun liigakarsinnassa TPS:ää vastaanmarraskuun alussa toisessa karsintaottelussa. Joukkue ei luovuttanut missään vaiheessa, vaikka useita joukkueen avainpelaajia loukkaantui kauden aikana.

Nuori urheilija: Nathalie Blomqvist, IK Falken

Palkittava saavutti hopeaa 1 500 metrillä Kalevan kisoissa Jyväskylässä 2018. Viestijuoksun SM-kilpailuissa hän on saavuttanut 4 × 800 metrin viestijuoksussa kultaa vuonna 2017. Sisäratojen SM-kilpailuissa hän on saavuttanut pronssia 1 500 metrillä vuonna 2018. Lisäksi sijoittui alle 18-vuotiaiden Euroopan-mestaruuskilpailuissa 2018 1 500 metrillä 7. sija. Hänellä on hallussaan 17-vuotiaiden sisäratojen Suomen ennätys 800 metrillä ylipitkällä radalla ajalla 2.10,09. Edusti Suomea nuorten olympiajoukkueessa Buenos Airesissa, missä osallistui 1500 metrille ja maastojuoksuun - hän oli yhteistuloksissa kuudes.

Keskipohjanmaan mitalit

Kultamitali, ensimmäisen kerran jaettu vuonna 1937:
Tero Seppälä, Haapajärven Kiilat.

Hopeamitali, ensimmäisen kerran jaettu vuonna 1948 ja annetaan 17-20-vuotiaalle pojalle:
Lentopalloilija Niklas Breilin, Kokkolan Tiikerit.

Hopeakoru, ensimmäisen kerran jaettu vuonna 1966. Se annetaan 17-20-vuotiaalle tytölle:
Yleisurheilija Nathalie Blomqvist, IK Falken.

Harkinnan mukainen tunnustusstipendi ja kunniakirja:
Palkinnon saavat KPV:n miesten edustusjoukkue, joka palasi pääsarjaan 28 vuoden tauon jälkeen ja IK Myranin naisten edustusjoukkue, ensimmäistä kertaa naisten pääsarjassa seuran historiassa.

Vuoden urheiluteko 2018:

IK Myranin liigaan noussut naisjoukkue.

Keski-Pohjanmaan Urheilun Tukijat ry:n stipendit:

**Tero Seppälä
Miika Tenhunen
Konsta Alatupa, Kokkolan Työväen Urheilijat
Jalkapallo: Magnus Slotte, IK Myran
Painonnosto: Tauno Ruotsala
Ampumahiihto: Ilmo Sipilä, Alavieskan Viri **

Vuoden Liikkuva koulu-tunnustus: Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, KPEDUMoves

KPEDUMoves kehittää ja liikunnallistaa nuorten ammattikoulussa opiskelevien arkea. Monipuolinen ja moniammatillinen yhteistyö eri yksiköissä luo uudenlaista toimintakulttuuria opiskelijoiden elämään. Yhteistyö urheiluseurojen ja liikuntajärjestöjen mm. Keplin kanssa on merkittävä osa toiminnan liikunnallistamisessa.

Vuoden Tähtiseura: Nivalan Saukot ry

Tähtiseura-palkinto on jatkoa sinettiseura-palkinnolle. Lasten ja nuorten liikunnan tukeminen stipendein koetaan Gasumissa yhteiseksi sydämen asiaksi. Monipuolisen harrastamisen, ruohonjuuritason seurojen ja liikunnallisen lapsuuden tukeminen luovat hyvinvointia koko yhteiskunnalle. Palkintona Gasumin 1000 euron stipendi seuran laadukkaan nuorisotoiminnan kehittämiseen. Yhteistyössä Olympiakomitean ja Gasumin kanssa.

Seuran onnittelustandaari: FC Ysikaks Nivala ry

Vuoden akatemiaurheilija: voimanostaja Sofie Sällinen, Kokkolan suomalainen lukio, Kokkolan Jymy

Kuntien liikunta- ja urheiluteot 2018

Alavieska: Ismo Takkunen

Palkittava on tehnyt jo vuosia työtä Alavieskan Virin yleisurheilijoiden valmentajana. Kesällä 2018 hänen valmennettavansa voittivat kaksi henkilökohtaista SM-mitalia, kaksi SM-joukkuemitalia sekä P15 sarjan 4 x 80m ja SM-viestikultaa

Haapajärvi: Haapajärven Kiilojen jalkapallovalmentaja Joni Toivonen

Palkittava on kahdenkymmenen vuoden iästä huolimatta jo pitkä valmentajaura takana, sillä hän aloitti jalkapallovalmennuksen jo 12-vuotiaana. Hän valmentaa Haapajärven Kiilojen D-junioreita, sekä F-junioreiden tyttö- ja poikajoukkueita. Näiden lisäksi hänen valmennuksessaan on myös miesten joukkue. Palkittava on loistavalla esimerkillään ja hyvällä valmennustaidollaan saanut runsaasti nuoria haapajärvisiä mukaan jalkapalloharrastukseen ja hänen tekemänsä ympärivuotinen valmennustyö näkyy siinä, että HK:n nuorten jalkapallojoukkueet ovat yhä paremmin pärjänneet omissa sarjoissaan. Kiilojen jalkapallotoiminta ja menestys nojautuvat nykyisin pitkälle hänen tekemäänsä aktiiviseen valmennustyöhön.

Kalajoki: Sirkka Joensuu, Himangan Urheilijat

Palkinnon saaja on himankalainen urheiluvaikuttaja, seurainnovaattori sekä sydämeltään urheiluihminen. Himangan Urheilijoiden puheenjohtajana menossa toinen kausi vuodesta 2014 alkaen, jona aikana HU:n toiminta on kehittynyt ja kasvanut hienolla tavalla. HU oli Kalajoella vuonna 2017 järjestetyn Unelmien Liikuntavuoden yksi merkittävimmistä järjestäjistä ja yhteistyökumppaneista. Hän on ollut mukana Himangan Urheilutalon mittavan kunnostusprojektin toteuttamisessa menestyksekkäästi ja hänet on myös palkittu vuonna 2007 opetus- ja kulttuuriministeriön ansiomitalilla (AMKR – ansiomitali kultaisin ristein).

Kannus: Kannuksen Ura - pesäpallon sarjanousu

Palkittava seura on jo vuosia rakentanut menestystään sijoittumalla suomensarjassa kärkisijoille. Luotto omiin tukijoihin, systeemiin ja urheilullisuuteen on ollut vahva.

Kaustinen: Vesa Peltoniemi

Palkittava on vapaaehtoisena usean vuoden ajan huolehtinut hiihtolatujen teosta kotikylässään Kaustisen Tastulassa sekä sieltä edelleen yhdyslatuja kuntakeskuksen suuntaan tekemällä luonut edellytyksiä retkihiihdon harrastamiselle. Hän on myös aktiivinen seuratoimija, joka omalla esimerkillään kannustaa muita niin kuntoliikunnan kuin kilpaurheilunkin pariin toimimalla mm. suunnistusjaostossa eri tehtävissä sekä vuosittain järjestettävän Hintrekin lenkki -tapahtuman organisaattorina.

Kronoby: IK Myranin naisten jalkapallojoukkue

Joukkue nousi syksyllä Naisten liigaan kaudeksi 2019.

Kokkola: Pauliina Hautala,Tzana Liikuntapalvelut

Palkittava on telinevoimistelun valmentaja, yrittäjä, liikunnanohjaaja, monitoiminainen, joka perusti Kokkolaan ensimmäisen telinevoimisteluryhmän neljä vuotta sitten ja lapsia oli mukana 15, sekä poikia että tyttöjä. Syyskaudella 2018 lasten ryhmiä on 14 ja lisäksi yksi aikuisten ryhmä. Lapsia on mukana toiminnassa 250 ja he ovat iältään 4-16 vuotiaita. Valmentajia on yhteensä 8. Lisäksi hän ohjaa myös virelavista ikäihmisille sekä lavista työikäisille. Palkinnon saaja on pitkäjänteisesti kehittänyt lapsille suunnattua telinevoimistelua. Hän on saanut omalla esimerkillään toimintaan mukaan myös nuoria ohjaajia, jotka ovat lajikoulutusten kautta päässeet valmentajaurallaan hienoon alkuun.

Lestijärvi: Timo Syrjälä

Palkittava toimii aktiivisesti mukana koulun ja vapaa-aikatoimen liikuntatapahtumissa. On edistänyt miesten vapaa-ajanliikuntaa toimimalla vetäjänä äijien lenkkiporukassa ja osallistunut aktiivisesti Lestin Kämppäosuuskunta Pomokallion luontopolun rakentamiseen. On ollut mukana kunnan liikuntapaikkarakentamisen suunnittelussa. Harrastaa lenkkeilyä, luontoliikuntaa ja suunnistusta vapaa-aikanaan. Iloisena, aktiivisena ja innokkaana innostaa liikkumaan eri ikäistä väestöä.

Pietarsaari: Anders Virtanen

Kaikessa toiminnassa tarvitaan tekijöitä ja arvokisat vaativat erityisen paljon suunnittelua ja jäsenten panostusta toteutuksessa. Kennelseura on näyttänyt toiminnallisen kuntonsa mm. järjestämällä vuoden sisään kahdet onnistuneet valtakunnalliset arvokisat. Agilityliitto SAGI valitsi JKF-PKS:n (Pietarsaaren seudun kennelseura) Vuoden Agilityseuraksi 2018. Palkittava on kilpailujärjestelyitä junaillut Vuoden seuratoimija ja Agilityjaoston puheenjohtaja.

Perho: Ultrajuoksija Teija Honkonen, Perhon Kiri

Spartathlon-juoksu Kreikassa Ateenasta antiikin Spartaan on ultrajuoksijoiden arvostetuimpia kilpailuja maailmassa. Palkittava sijoittui tänä vuonna käydyssä kisassa historiallisesti kolmanneksi ajalla 28.36.09. Vain kolme miesjuoksijaa on sijoittunut aiemmin kolmen joukkoon ko. kisassa. Tuoreimpana saavutuksen avoidaan mainita viime viikonloppuna Ateenassa juostu uusi 40-vuotiaiden naisten Suomen ennätys 24 tunnin juoksussa, matkaa kertyi huikeat 211 km.

Reisjärvi: Jonna Jämbäck

Palkittava tekee mielellään vapaaehtoistyötä eri yhdistysten tapahtumissa. Parina viime vuonna hän on panostanut lasten liikuntaan ja tarjonnut lapsille ilmaisia tanssitunteja nimeltä ”lasten tsempalot” ja äitiyslomansa aikana hän tarjosi ilmaiset tsempalot myös aikuisille. Palkittava vetää uudella Kisatien liikuntahallilla perheliikuntakerhoa. Lisäksi palkittavan yritys tarjoaa ryhmäliikunta aikuisille ja lapsille sekä tekee paljon myös henkilökohtaisia kunto-ohjelmia. Yrityksen työ terveyden sekä työ- ja toimintakyvyn eteen on ollut ja tulee jatkossakin olemaan erityisen tärkeää Reisjärven kunnan asukkaiden hyvinvoinnille.

Toholampi: Markku Virkkala ja Lions Club

Palkittava on päävastuullisena hoitanut jo vuosia kunnan erämaalatuverkkoa sekä kehittänyt Toholammin paratiisisaarta. Lions Club on puolestaan hankkinut kelkan latutyöhön sekä toiminut apurina reittien merkitsemisessä. He ovat myös vastuussa Toholammin yhdestä merkittävimmästä liikuntateosta; pitkospuu-hankkeesta, joka mahdollistaa erityisryhmienkin liikkumisen 5 lankun mittaa leveällä ja reilu kilometrin mittaisella pitkospuureitillä. Toholammin kunta haluaa kiittää palkinnon saavaa idean isää sekä tätä upeaa ja aikaansaavaa porukkaa liikkujille tehdystä hulppeasta kulkureitistä, joka taatusti lisää taas liikettä ja tuo terveyttä Toholammille.

Veteli: Anette Tunkkari

Vetelin palkittavan kehitys voimailuharrastuksen parissa viimeisen kolmen vuoden aikana on ollut poikkeuksellisen nopeaa ja samanaikaisesti myös hänen lajikirjonsa on laajentunut; klassinen penkkipunnerrus ja voimanosto, varustepenkkipunnerrus ja –voimanosto sekä maksimi voimapunnerrus, joista SM- ja EM –tason menestystä. Hän on tuttu näky Vetelin liikuntakeskuksen esimerkillään muita liikkumaan. Lisäksi hän on ollut aktiivinen kehittämään yhteistyössä kunnan kanssa kuntosalin välineitä.

Ylivieska: Kuulan pesäpallojaosto

E-ikäisten alueleirin järjestämisestä Ylivieskassa 14.-17.6.2018. Leirillä pelattiin pesäpalloa ympäri Ylivieskaa 31 joukkueen, 200 talkoolaisen, 50 tuomarin + valmentajien ja toimihenkilöiden voimin.

Vuoden terveysliikuntatyö: Haapajärven Ampumaseura HaAs ry

Seurassa on 252 jäsentä, joista nuoria on 93. HaAs on aktiivisesti koko toimintansa ajan uusinut ja rakentanut ajanmukaisia ampumapaikkoja. Seura on huomioinut toiminnassaan erityisesti liikuntarajoitteiset henkilöt ja kansainvälistä menestystä on tullut paralympialaisista: seuran pj. Erkki Pekkala paralympia hopea Sidneystä v. 2000 ja Jarkko Myllyn ensimmäinen maapaikka Tokion paralympialaisiin 2020. Seuran toiminnassa on otettu erityisen hyvin huomioon lapset ja nuoret. HaAs valittiin Tähtiseuraksi (ent. Sinettiseura) v. 2013. Suomessa vain 9 ampumaseuraa on nimetty Tähtiseuraksi ja Keski-Pohjanmaan alueen ampumaseuroista Haapajärven Ampumaseura on ainoa Tähtiseura. Haapajärven monitoimitalolla ampumaseuran käytössä on ilma-aseampumarata ja koulujen oppilaat ja opiskelijat käyvät tutustumassa ohjattuun ja turvalliseen ampumaharrastukseen. Myös Jokilatvan kansalaisopiston opintopiirinä on nuorille ollut ammunta mukana.

Vuoden nuorisotyö: Toholammin sulkapalloilijoiden nuorisovalmennus ja kilpailutoiminta

Seura järjestää aktiivisesti sulkapallotoimintaa Toholammin liikuntahallissa. Sulkapallossa seuran juniorit ovat menestynee hyvin ja nousseet nopeasti kansalliselle tasolle.

Vuoden urheilutapahtuma: Pesäpallon valtakunnallinen Naperoleiri Haapajärvellä

Tapahtuma kokosi leirihistorian suurimman joukkuemäärän (93) Haapajärven Pesä-kiilojen järjestämälle F- ja G-ikäisten valtakunnalliselle lajileirille.

Vuoden läpimurto: KPV:n liiganousu

28 vuoden odotuksen jälkeen KPV: n edustusjoukkueen historiallinen liiganousu.

Ansioitunut seuratyöntekijä: Krista Palola, Ylivieskan Kuula

Ylivieskan Kuulan aktiivinen ja aikaansaapa toiminnanjohtaja. Lyhyessä ajassa seura on saanut jäsenmäärän reippaaseen nousuun uusien palveluiden ja tapahtumien ansiosta. Seura on pystynyt seuratuen jälkeen lisäämään ammattimaista otetta seuran hallintoon ja ohjaamiseen.

Vuoden tiedottaja: Seppo Järvelä

Kokkola-lehden urheilun taustajuttujen ansioitunut kirjoittaja on toiminut Kokkola-lehden avustajana jo useita vuosia. Järvelä taustoittaa jutuissaan monipuolisesti urheilua ja liikuntaa sekä sen parissa urheilevia nuoria, valmentajia, lajin harrastajia sekä muita taustatyöntekijöitä.

Liikunnan ja urheilun maakunnallinen avainvalintatunnus: Perhon kunta

Kunta on kehittänyt ja satsannut viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi noin 1,8 milj. euroa kuntalaisten liikuntaolosuhteisiin. Vuodesta 2013 on rakennettu tai kunnostettu mm. Möttösen koulun liikuntasali ja ulkoliikunta-alueet, 2015 -16 urheilukentän ja pesäpallokentän kunnostus kestopäällysteiseksi ja hiekkatekonurmipintaiseksi ja lisäksi kuntosalin uusiminen, 2017 uusia tekojäärata ja tenniskenttien pinnoitukset sekä 2018 keskuskoulun liikuntasalin lattian remontointi ja ensi vuonna skeittipuiston valmistuminen. Kunta juhli vuoden aikana 150 –vuotistaivaltaan tuomalla Kokkolaan neljä bussilastillista (200) perholaisia nuoria koululaisia ja opiskelijoita sekä kunnan työntekijöitä.

Lue seuraavaksi