15-vuotias Atte Ahokas haluaa torjua ilmastonmuutosta – järjesti mielenosoituksen Jokioisilla

Atte Ahokkaan ilmastotempaus Jokioisilla katkaisi koulupäivän ja haastaa päättäjät tiukkoihin ilmastotekoihin.

Paanan koulun oppilaita Jokioisilla. Atte Ahokas kyykyssä keskellä. Kuva: Atte Ahokkaan arkisto

15-vuotias Atte Ahokas Jokioisilta antaa innostuneet ja raikkaat kasvot ilmastoasioihin perehtyneille nuorille. Yhdeksäsluokkalainen on alkanut itse suosia kasvispainotteista ruokaa, on vähentänyt omaa kulutustaan ja löytänyt väylät ilmastovaikuttamiseen yhteiskunnallisesti. 

Atte oli myös liikkeellä Helsingissä tammikuun alussa muistuttamassa eduskunnalle asioiden tärkeydestä. Ilmastonmuutos ja tulevaisuus huolestuttavat.

– There is no Planet B. Päästöt on pysäytettävä niin, että ilmasto lämpenee korkeintaan 1,5 astetta. Päästöjä on vähennettävä kaikilta elämän alueilta: liikenteestä, lentämisestä ja myös ravinnosta, muistuttaa Ahokas.

Tammikuun ilmastotempaus eduskuntatalon edessä oli Ahokkaalle voimaannuttava elämys. Liikkeellä olleet ilmastonuoret vaihtoivat kokemuksia ja sieltä syntyi ideoita ja kokemuksia jaettaviksi.

Nuorten ilmastoketjuissa mukana kymmeniä tuhansia

Monen nuoren esikuva on nyt 16-vuotias ruotsalainen ilmastoaktiivi Greta Thunberg. Greta Thunberg on Sveitsissä Davosissa muistuttamassa maailman talousfoorumin bisnes- ja poliittiselle eliitille, mitä nuoret ajattelevat kehityksestä. Thunberg jätti koulunsa syksyllä 2018, skippasi opinnot ja kerää nyt verkoissa nuoria pitämään kiinni tiukoista ilmastovaatimuksista.

Kymmenet tuhannet eurooppalaiset nuoret ovat mukana nykyisissä vaikuttajaverkostoissa niin netissä kuin kaduillakin.

Jokioisten Paanan koulun yhdeksäsluokkalainen Atte Ahokaskin on työllistänyt itsensä ilmaston puolesta. Hän oli eduskuntatalon portailla näyttämässä ilmastoasioiden tärkeyttä. Mukana oli satoja nuoria. He eivät pääse itse äänestämään, mutta löytävät silti vaikutuskanavia.

Ilmastotekoja eduskuntaan ja kouluelämään

15-vuotiaan oma elämäkin on alkanut muovautua ilmastovaatimusten mukaiseksi. Uuden vuoden lupauksena oli kasvisruokaan siirtyminen.

– Tavoitteenani on vähentää lihansyöntiä 70–80 prosenttia ja suosia kasvipainotteista ruokaa. Se on ekologisesti kestävä määrä, kertoo Ahokas.

Koulussakin voisi lisätä kasvisruuan tarjontaa. Kouluissa tulisi Ahokkaan mielestä antaa enemmän tietoa ja oppia ilmastoasioista ja kuinka asioihin voi vaikuttaa.

Jokioisilla talven ilmastomielenosoitus kerää välitunnilla muutamia kymmeniä yläkoulun oppilaita tukemaan asiaa. Koulukin tuntuu suhtautuvan vaikuttajaoppilaaseensa ja tempaukseen myönteisesti.

– Nuorissa on kyllä sellaista energiaa ja intoa. Me pystymme vaikuttamaan asioihin.