Herätys: Britannian lapsista lähes kolmannes köyhiä, soten rankka viikko, pakkanen kiristyy

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lapsi rattaissa kyltin vieressä jossa lukee "lopeta lapsiköyhyys"
Britanniassa lapiperheiden köyhyyttä vastaan on kampanjoitu jo pitkään.Paul Doyle / AOP

Miten kurjuus yleistyi Britanniassa? Liki kolmannes lapsista elää köyhyydessä

Britannia on maailman viidenneksi suurin talous ja hyvinvointivaltio. Niin ainakin luulisi. Kuitenkin sen asukkaista melkein viidesosa elää köyhyydessä. Köyhistä iso osa on lapsiperheitä, ja köyhiä lapsia on 4,5 miljoonaa. Britannian oikeistohallituksen mielestä köyhyysongelmaa ei ole, mutta avustusjärjestöt ja esimerkiksi YK ovat asiasta päinvastaista mieltä. Toimittajamme tutustui köyhien perheiden arkeen Birminghamissa.

Soten rankka viikko – nämä 6 vastoinkäymistä tulivat jättiuudistuksen tielle

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie aloittamassa valiokunnan kokousta eduskunnassa Helsingissä perjantaiaamuna 14. joulukuuta 2018, vasemmalla valiokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli sekä jäsenet Wille Rydman ja Anna-Maja Henriksson, oikealla Ilkka Kantola ja Kimmo Kivelä.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie aloittamassa valiokunnan kokousta eduskunnassa Helsingissä perjantaiaamuna 14. joulukuuta 2018, vasemmalla jäsenet Kaj Turunen, Wille Rydman ja Anna-Maja Henriksson, oikealla Ilkka Kantola ja Kimmo Kivelä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sote sitä, sote tätä. Oletko pudonnut kärryillä sote-uudistuksen tilanteesta? Kerromme, mitä tällä viikolla on tapahtunut ja miltä jättiuudistuksen tilanne tällä hetkellä näyttää. Tällä viikolla hallituksen enemmistö kapeni jälleen ja eduskuntavaalien armoton kello tikittää valiokuntakäsittelyn taustalla.

Sanna Marin on uransa kovimmassa paikassa – demareiden työmyyrä rentoutuu siivoamalla

Sanna Marin
Sanna MarinMarkku Pitkänen / Yle

33-vuotias Sanna Marin johtaa demareita Antti Rinteen sairausloman ajan. Marin tuli tunnetuksi Tampereen kaupunginvaltuuston jämäkkänä johtajana, mutta miten vähävaraisen sateenkaariperheen lapsesta kasvoi yksi Suomen suosituimmista poliitikoista?

Katso kouluvaalitentti kello 11.25 – Mitä puoluejohtajat lupaavat nyt?

Yhdeksännen luokan oppilaita englannin kielen opetuksen tunnilla. Edessä opettajana lehtori Katariina Pekuri.
Jari Kovalainen / Yle

Yle näyttää suorana verkossa koulutusta ja kasvatusta käsittelevän puoluejohtajien vaalitentin. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n tentissä teemoja ovat muun muassa ammattikoulutus uudistusten ja leikkausten jälkeen, pitäisikö oppivelvollisuutta pidentää ja miten varhaiskasvatusta pitäisi muuttaa. Suora verkkolähetys kouluvaalitentistä alkaa lauantaina klo 11.25 Yle Areenassa ja Ylen uutissivuilla.

Professori: Ei Facebook tarvitse "10 vuoden haastetta" kasvojentunnistukseen – "Sillä on jo kaikki tarvitsemansa data"

Facebook
Mauritz Antin / EPA

Facebookissa levinnyt "10 vuoden haaste" on saanut miljoonat ihmiset lisäämään nykyisen profiilikuvansa yhteyteen kuvan 10 vuoden takaa. Samalla on virinnyt keskustelua siitä, voiko kyseessä olla Facebookin ovela tapa kerätä dataa kasvojentunnistuksen kehittämistä varten. Aalto-yliopiston professori Jaakko Lehtinen kuitenkin tyrmää ajatuksen. Hänen mukaansa Facebookilla on ollut alusta lähtien käytössään kaikki se data, mitä kasvontunnistukseen tarvitaan.

Pakkanen kiristyy

Lauantaina pakkanen kiristyy etenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa ja voimistuva itätuuli lisää pakkasen purevuutta, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Lapissa sää jatkuu kylmänä ja pääosin poutaisena. Lue lisää säästä Ylen sää-sivuilta.

Lauantain sääkartta.
Yle Sää