Hyppää sisältöön

Analyysi: Stonen syytteiden myötä Muellerin Venäjä-tutkinnassa otettiin taas askel lähemmäksi Trumpia

Roger Stonen pidätyksen jälkeen keskeinen kysymys kuuluu: kuka Trumpin kampanjasta oli häneen yhteyksissä Wikileaksin Clinton-materiaaleista, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Roger Stone Kuva: Albin Lohr-Jones

WASHINGTON Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin liittolainen ja entinen neuvonantaja Roger Stone sai varsin ikävän herätyksen, kun liittovaltion poliisi FBI ryskytti perjantaina aamuvarhaisella ovella pidätysmääräyksen kera.

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa Stonea syytetään valehtelusta edustajainhuoneen tiedustelukomitealle, yrityksestä vaikuttaa todistajaan sekä tutkinnan vaikeuttamisesta.

Roger Stonen nimi ei ehkä ole suomalaisille tuttu, mutta hän on Muellerin Venäjä-tutkinnassa iso kala. Hän on Trumpin läheinen liittolainen vuosikymmenien ajalta.

Stonen pidätys on keskeinen, sillä Stone on syytekirjelmän perusteella linkki vuotosivusto Wikileaksin ja Trumpin kampanjan välillä.

Wikileaks julkaisi vuoden 2016 vaalien alla useita demokraattipuolueelta ja demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin kampanjalta hakkeroituja sähköposteja, joita luonnehdittiin tahraaviksi.

Stonen syytekirjelmässä (siirryt toiseen palveluun) Trumpin kannalta huolestuttavin on kohta 12. Siinä sanotaan, että Trumpin kampanjaorganisaation korkea-arvoinen henkilö oli ohjeistettu olemaan yhteydessä Stoneen Wikileaksillä olevasta Clintoniin kampanjaa koskevasta lisämateriaalista.

Tämä ohjeistus annettiin heinäkuussa 2016, sen jälkeen kun Wikileaks oli julkaissut demokraattipuolueelta varastettuja sähköposteja.

Nyt keskeinen kysymys kuuluu: kuka Trumpin kampanjassa oli tämä korkea-arvoinen henkilö ja kuka hänet ohjeisti olemaan yhteydessä Stoneen Wikileaks-materiaaleista?

Syytekirjelmän kohdasta 17 käy ilmi, että joku nimeämätön korkea-arvoinen henkilö Trumpin kampanjasta oli lähettänyt Stonelle ”Hyvin tehty!” -tekstiviestin lokakuun alussa 2016 sen jälkeen, kun Wikileaks oli julkistanut ensimmäisen erän Clintonin kampanjapäälliköltä hakkeroituja sähköposteja.

Kun Stone sitten vaalien jälkeen syksyllä 2017 joutui edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuultavaksi, syytekirjelmän mukaan hän valehteli kongressille yhteydenpidostaan Wikileaksiin.

Lisäksi syytekirjelmästä käy ilmi, että Stone oli yrittänyt estää Wikileaks-yhteydenpitoa hoitanutta yhteyshenkilöään paljastamasta hänen valehteluaan lainsäätäjille.

Valkoinen talo on jo toiminut, kuten tähänkin asti, eli etäännyttänyt itsensä Stonesta. Valkoisen Talon tiedottajan mukaan Stonen pidätyksellä ei ole mitään tekemistä presidentin kanssa.

Myös syytekirjelmässä todetaan, että Stonella ei ollut virallista asemaa Trumpin kampanjassa elokuun 2015 jälkeen. Mutta syytekirjelmästä käy ilmi, että Stonen yhteydenpito Trumpin kampanjaan jatkui tästä huolimatta.

Samalla on hyvä muistaa, että Trump useasti kampanjansa aikana viittasi Wikileaksiin ja sillä oleviin Clintonia tahraaviin materiaaleihin. Myös Stone itse kerskui julkisesti Wikileaksin materiaaleista.

Entä miten Clintonia tahraava Wikileaks-materiaali liittyy Venäjään? Siten, että Wikileaksille materiaali tuli venäläishakkereilta.

Entä miksi tämä on merkittävää ja mahdollisesti raskauttavaa Trumpin kampanjan ja Trumpin kannalta?

Siksi että ulkovallan kanssa vehkeily tai vaaliavun haku ulkovallalta on Yhdysvalloissa liittovaltiotason rikos.

Aiheesta aiemmin: