Pato murtui Brasiliassa – ainakin 34 kuollut, lähes 300 kateissa

Kolme vuotta sitten samassa osavaltiossa tapahtui patoturma, jota pidetään Brasilian kaikkien aikojen tuhoisimpana ympäristökatastrofina.

onnettomuudet
Pelastustyöt ovat käynnissä lähellä Brumadinhon kaupunkia.
Pelastustyöt ovat käynnissä lähellä Brumadinhon kaupunkia.PAULO FONSECA/ EPA

Useita kymmeniä ihmisiä on kuollut rautamalmikaivoksen padon murruttua perjantaina Minas Geraisin osavaltiossa Brasilian kaakkoisosassa. Pelastushenkilöstö on löytänyt 34 ruumista, mutta kuolleiden määrän uskotaan nousevan merkittävästi pelastustöiden edetessä. Viranomaisten mukaan kateissa on lähes 300 henkeä.

Vale-kaivosyhtiön mukaan sen työntekijät olivat pitämässä lounastaukoa, kun patomurtuman aikaansaama lieju- ja mutavyöry iski lounaskahvilaan tuhoisin seurauksin. Kaivoksessa työskenteli onnettomuushetkellä 427 ihmistä.

Turma sattui lähellä Belo Horizonten kaupunkia. Pelastustyöt lähellä Brumadinhon kaupunkia ovat edelleen kesken, joten tiedot onnettomuuden yksityiskohdista ovat edelleen puutteellisia.

Padon murtuminen sai aikaan maanvyöryn, jonka mukanaan tuoma muta peitti alleen taloja ja viljelyksiä sekä katkaisi teitä.

Padon lähettyviltä on evakuoitu useita ihmisiä.

Pato kuului brasilialaiselle Vale-kaivosjätille. Yhtiö toimitusjohtajan mukaan pato ei ollut toiminnassa ja se oli tarkoitus purkaa. Murtumisen seurauksena kaivostoiminnan sivutuotteena syntynyttä nestettä valui toiseen patoon, joka tulvi yli.

Yhtiöllle määrättiin lauantaina 250 miljoonan erealin eli noin 58 miljoonan euron sakot.

Presidentti Jair Bolsonaro ilmoitti matkustavansa turma-alueelle lauantaina. Ympäristöministeri lähti turmapaikalle jo perjantaina.

Kolme vuotta sitten samassa Minas Geraisin osavaltiossa tapahtui patoturma, joka vaati 19 kuolonuhria. Onnettomuutta pidetään Brasilian kaikkien aikojen tuhoisimpana ympäristökatastrofina.

Uutisen tietoja päivitetty 26.1.2019 kello 8:43 ja 19.15. Tarkennettu tietoja kuolleiden ja kadonneiden määristä sekä lisätty tieto yhtiön saamista sakoista.

Lähteet: AFP, STT, Reuters