”Jatkakaa taistelua!” – Yle seurasi Venezuelassa Juan Guaidón puhetta kannattajajoukolleen

Maan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut, oikeisto-opposition Juan Guaidó vetosi perjantaina venezuelalaisiin, että he jatkaisivat taistelua demokratian puolesta loppuun asti.

Juan Guaidó
Presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaidó puhui perjantaina kannattajilleen.
Presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaidó puhui perjantaina kannattajilleen.Leonardo Munoz / EPA-EFE

CaracasVielä perjantaiaamuna on epäselvää, mihin aikaan sosialistipresidentti Nicolás Maduron syrjäyttämistä yrittävä Juan Guaidó astuu kansan eteen opposition kannattaja-alueella Chacaossa sijaitsevalla keskusaukiolla.

Aluksi vaikuttaa siltä, että paikalla on enemmän median edustajia kuin mielenosoittajia. Ensivaikutelma osoittautuu nopeasti vääräksi. Väkeä alkaa valua aukiolle tasaisen varmana virtana heti kymmeneltä aamulla. Monet heistä ovat pukeutuneet Venezuelan väreihin ja kantavat käsissään kylttejä. ”Vapauta kansamme Guaidó” niissä toivotaan.

Aukiolle saapuu myös valtiollisen öljy-yhtiö PDSVA:n lippalakkiin sonnustautunut Esperanza Tablante, 66. Aiemmin yhtiön työntekijät tunnettiin innokkaina sosialistihallinnon kannattajina.

Ei enää.

– Haluan vapaan maan, siksi protestoin, Tablante sanoo ja näyttää lippalakkiaan joka on täynnä hallituksen vastaisia pinssejä.

Esperanza Tablante ei pelkää osallistua mielenosoituksiin. Hänen mukaansa pelottavampaa on
elämä nykypäivän Venezuelassa.
Esperanza Tablante ei pelkää osallistua mielenosoituksiin. Hänen mukaansa pelottavampaa on elämä nykypäivän Venezuelassa.Maija Salmi

Presidentin reaktio pelottaa

Monet mielenosoittajat myöntävät pelkäävänsä Maduron joukkojen vastareaktiota. Keskiviikkoisissa mielenosoituksissa surmansa sai ainakin 26 ihmistä ja useita pidätettiin.

Ihmiset eivät kuitenkaan ole valmiita perääntymään.

– Pelkurit eivät tee historiaa. Mielenosoituksia pelottavampaa on jokapäiväinen arki tässä maassa, Tablante sanoo ja liikuttuu kyyneliin.

Aukion reunalla istuu 52-vuotias Belkis Gamboa, jonka toive Guaidólle on selvä.

– Tyttäreni ja lapsenlapseni ovat kaikki ulkomailla. Haluan heidät takaisin kotiin siihen maahan, jonka joskus tunsin. Guaidó voi tuoda sen takaisin, hän uskoo.

73-vuotias Gustavo Misle kertoo hieman yllättäen, että hänen pojanpoikansa asuu Suomessa. Milse pitää kädessään kylttiä, johon on ripustettu valuutta bolivarin seteleitä. Kyltissä lukee ”Näen nälkää”.

– Toivon ja uskon muutoksen koittavan, hän sanoo.

Niin näyttävät uskovan muutkin. Ihmiset taputtavat, huutavat iskulauseita ja toivovat keskipäivän kuumuudessa Guaidón jo saapuvan paikalle. Hän antaa kuitenkin odottaa itseään.

Gustavo Misle oli koristellut kylttinsä arvottomiksi muuttuneille bolivareilla.
Gustavo Misle oli koristellut kylttinsä arvottomiksi muuttuneille bolivareilla.Maija Salmi

Palaamisen arvoinen maa

Lopulta aukion takana olevan rakennuksen valtava ovi aukeaa suurieleisesti. Ihmiset alkavat mylviä ”vapaus, vapaus!” ja Guaidó tuodaan tungoksen läpi henkivartijoiden saattelemana puhujalavalle.

Ihmiset kuvaavat kännykällä ja yrittävät soittaa videopuheluita ulkomailla asuville sukulaisilleen. Kenttä on kuitenkin tukossa väenpaljouden seurauksena.

Guaidón saapuminen hiljentää väkijoukon nopeasti. Ensi töikseen hän pyytää minuutin hiljaisuutta keskiviikon protesteissa kuolleiden muistoksi. Ihmiset tottelevat ja jotkut kuivaavat kyyneliä.

Varsinaisessa puheessaan Guiadó vetoaa venezuelalaisiin, että he eivät luovuttaisi. Hän puhuu myös niille miljoonille venezuelalaislle, jotka ovat joutuneet jättämään kotimaansa.

– Tuon heidät takaisin maahan, jonka he ja me kaikki olemme ansainneet, Guiadó lupaa.

Monen paikallaolijan toiveet Guaidón suhteen kasvavat entisestään.

– Presidentti, presidentti! väkijoukko vastaa hänelle.

Monet osallistuivat mielensoituksiin koko perheen voimin.
Monet osallistuivat mielensoituksiin koko perheen voimin.Maija Salmi

Haluaako Maduro neuvotella?

Samaan aikaan Guaidón kanssa puhetta pitää Nicolás Maduro. Maduro ei tosin puhu kannattajiensa keskellä, vaan puhe videoidaan ja näytetään televisiossa.

Maduro kertoo ”olevansa demokratian asialla ja suostuvansa neuvottelemaan opposition kanssa”.

Kuuntelen puhetta radiosta matkalla tekemään suoraa lähetystä. Autonkuljettaja haluaisi sammuttaa radion.

– Nuo ovat nurkkaan ahdetun miehen sanoja, hän toteaa.

Maduron neuvotteluhalukkuus herättää syystä ihmisten epäilykset. Hän on pitkin kauttaan vanginnut opposition edustajia ja ajanut sen nurkkaan puhumattakaan voimankäytöstä mielensoittajia vastaan.

Paikalle oli kerääntynyt tuhansia ihmisiä.
Paikalle oli kerääntynyt tuhansia ihmisiä.Maija Salmi

Talouspolitiikka on epäonnistunut

Jotkut uskovat sosialismiin Venezuelan tulevaisuutena kuitenkin edelleen.

Uutistoimisto AP:n ulkomaisille tiedotusvälineille vuokraamassa lämpiössä minua puhuttelee mies, joka haluaa kertoa toisen näkökulman asioihin. Hän on edesmenneen Hugo Chávezin hallituksessa 15 vuotta istunut Adel El Zabayar.

– Myönnän, että nykyhallinto ei ole onnistunut talouspolitiikassa, mutta se ei johdu sosialismista, hän sanoo.

Zabayarin mukaan asiat olivat hyvin vielä Chávezin kaudella ja Maduron suurin virhe on ollut tulla riippuvaiseksi ulkomaalaisista tuontitavaroista.

– Venezuelan tuotanto tulisi elvyttää ja samalla talous elpyisi, hän sanoo.

Zabayar syyttää Guiadóa äärioikeistolaiseksi ja Yhdysvaltain troijan hevoseksi. Hän ei kuitenkaan usko Guiadón mahdollisuuksiin.

– Hän on jo epäonnistunut syöksemään Maduron vallasta, Zabayar sanoo.

Presidentti Nicolás Maduro piti perjantaina televisioidun lehdistötilaisuuden, jossa hän korosti haluavansa neuvotella.
Presidentti Nicolás Maduro piti perjantaina televisioidun lehdistötilaisuuden, jossa hän korosti haluavansa neuvotella.Cristian Hernandez / EPA

Hinnat jatkavat nousuaan

Protestit puhuttavat myös Altamirassa sijaitsevassa ylemmän keskiluokan ravintolana tunnetun Esquina-ravintolan työntekijöitä.

– Toivottavasti vihdoin on koittanut aika, jolloin hallinto ei enää voi ampua meitä kuin elukoita, toteaa tarjoilijana työskentelevänä Carlos.

Hän asuu monien muiden työntekijöiden mukaan alemman keskiluokan alueella, joissa yhteenotot äityivät väkivaltaisiksi keskiviikon protesteissa ja niiden jälkeen. Ravintolan asiakkaita politiikka ei näytä hetkauttavan.

Pöytiin tilataan entiseen tapaan Aperol Sprizejä ja sikariautomaatilla käy kuhina. Olen istunut ravintolassa lukuisia kertoja viimeisen reilun vuoden aikana. Joka vierailulla hinnat ovat olleet entistä korkeammat.

Tällä kertaa maksan vakiannoksestani, tataki-tonnikalasta nelinkertaisen hinnan lokakuuhun verrattuna.

– Silti asiakkaita riittää. Minulla ei olisi ikinä varaa syödä täällä, tarjoilijaystäväni Luis sanoo ja näyttää viestiä, jossa kerrotaan protestien jatkuvan viikonloppuna.

Lue lisää:

Yle Venezuelassa: Caracas hiljentyi protestien jälkeen, mutta moni uskoo niiden jatkuvan – ”Tämä on vasta alkua”

Venezuelan oppositiojohtaja olisi valmis harkitsemaan armahdusta presidentti Madurolle

Yhdysvallat pyysi YK:n turvallisuusneuvoston koolle Venezuelan tilanteen johdosta