1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kolumbia

Kiista maanpaossa elävien kapinallisten karkottamisesta hiertää Kuuban ja Kolumbian välejä

Tuhoisa autopommi-isku on saanut Kolumbian vaatimaan kapinallisjohtajien palauttamista.

Kolumbia
Viime sunnuntaina tuhannet kolumbialaiset marssivat surmansa saaneiden poliisien muistoksi Medellínissä.
Viime sunnuntaina tuhannet kolumbialaiset marssivat surmansa saaneiden poliisien muistoksi Medellínissä.Luis Eduardo Noriega / EPA-EFE

Kuuba on ollut viime päivät diplomaattisessa pinteessä sen jälkeen, kun Kolumbian presidentti Iván Duque pyysi maata karkottamaan ELN-kapinallisjohtajat takaisin Kolumbiaan.

Kuuban isännöimissä rauhanneuvotteluissa on aikaisemmin sovittu, että Kolumbia sitoutuu takaamaan Havannassa maanpaossa elävien vasemmistosissien turvallisuuden, mikäli nämä palaavat kotimaahansa tai Venezuelaan.

Presidentti Duquen mukaan sitoumukset eivät kuitenkaan enää päde, sillä ne on neuvoteltu hänen edeltäjänsä presidentti Juan Manuel Santosin kaudella. Perjantaina Kuuba lähetti Kolumbialle virallisen muistutuksen, jossa se vaati hallitusta noudattamaan rauhanneuvotteluissa sovittuja askelmerkkejä.

Kolumbian esittämän karkotuspyynnön syy on Bogotássa sijaitsevaan poliisikouluun viime viikolla tehty autopommi-isku. Räjähdyksessä sai surmansa 21 ihmistä ja 68 haavoittui. Vasemmistolainen sissijärjestö ELN eli Kansallinen vapautusarmeija on ottanut iskun nimiinsä. Samaan aikaan järjestön Kuubassa elävät johtajat sanovat, ettei heillä ole osaa iskuun.

Kolumbian hallitukset ja ELN:n väliset neuvottelut ovat toistaiseksi poikki. Duque on kieltäytynyt aloittamasta neuvotteluja uudelleen ennen kuin järjestö vapauttaa kaikki panttivangit ja luopuu rikollisesta toiminnastaan.

Lue lisää:

Autopommi räjähti poliisikoulun pihalla Kolumbian pääkaupungissa – ainakin kymmenen kuollut

Lähteet: Reuters, Yle

Lue seuraavaksi