Reutersin lähteet: Venäläisiä palkkasotureita on saapunut Venezuelaan suojelemaan presidentti Maduroa

Lähteiden mukaan taistelijat työskentelevät Venäjän hallintoa lähellä olevalle Wagner-yhtiölle.

Venezuela
Nicolas Maduro nostaa lippua, taustalla väkijoukkoa.
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro puhui kannattajilleen pääkaupunki Caracasissa.Marcelo Garcia / Miraflores Press / EPA

Venezuelaan on saapunut muutaman viime päivän aikana venäläisiä palkkasotureita, kaksi uutistoimisto Reutersin lähdettä kertoo. Myös kolmas lähde vahvistaa, että Venezuelassa on venäläisiä taistelijoita.

Erään lähteen mukaan palkkasotureita olisi Venezuelassa jopa 400, mutta muut lähteet puhuvat pienemmistä määristä.

Lähteiden mukaan taistelijoiden on tarkoitus suojella Venezuelan presidenttiä Nicolás Maduroa, jonka eroa on vaadittu verenvuodatukseen johtaneissa mielenosoituksissa tällä viikolla.

Venäjä tukee Maduroa, kun taas Yhdysvallat ja monet latinalaisen Amerikan maat ovat tunnustaneet oppositiojohtaja Juan Guaidón presidentiksi.

Lähteiden mukaan palkkasoturit työskentelevät Venäjän hallintoa lähellä olevalle Wagner-yhtiölle. Sen taistelijat ovat sotineet Venäjän asevoimien tukena Syyriassa ja Ukrainassa sekä mediatietojen mukaan edistäneet Venäjän etuja myös Sudanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Wagner-yhtiötä kontrolloi tiettävästi muun muassa Kremlin ruokapalveluista vastaava suurliikemies Jevgeni Prigožin. Hän on itse kiistänyt yhteydet yhtiöön.

Reutersin lähteiden tietoja ei ole vahvistettu muista lähteistä. Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Reutersille, ettei hänellä ole tietoa asiasta.

Lue myös:

”Jatkakaa taistelua!” – Yle seurasi Venezuelassa Juan Guaidón puhetta kannattajajoukolleen

Yle Venezuelassa: Caracas hiljentyi protestien jälkeen, mutta moni uskoo niiden jatkuvan – ”Tämä on vasta alkua”

Kuinka kaksi itsevaltaista johtajaa saivat öljymahdin 20 vuodessa polvilleen – Mistä Venezuelan kaaos kumpuaa?

Uusi mysteerien vyyhti Venäjällä – Kytkeytyykö Pussy Riotin aktivistin epäilty myrkytys venäläistoimittajien murhiin Keski-Afrikan tasavallassa?

Lähteet: Reuters