1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo: Perhevapaauudistus on hallituskysymys

Uudistus kaatui vuosi sitten keskustan vastustukseen ja kiristi hallituspuolueiden välejä.

perhevapaa
Tuomo Puumala (Kesk.), Petteri Orpo (Kok.) ja Jukka Gustafsson (SDP).
Tuomo Puumala (kesk.), Petteri Orpo (kok.) ja Jukka Gustafsson (SDP)Yle

Perhevapaauudistus saa laajaa kannatusta kaikilta puolueilta, mutta sen toteuttamistavasta puolueilla on edelleen erilaisia näkemyksiä. Vuosi sitten keskusta ja kokoomus riitaantuivat, kun pitkään valmisteltu perhevapaauudistus kaatui keskustan mukaan rahan puutteeseen.

Perhevapaauudistus nousi esiin lauantaina opetusalan valtakunnallisilla Educa-messuilla Opetusalan Ammattijärjestön suuressa koulutuskeskustelussa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjasi, että kokoomus vaatii perhevapaauudistuksen toteuttamista, jos puolue on seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

– Tämä asia on hoidettava seuraavassa hallituksessa, ja minusta se on kynnyskysymys.

Mikä malli lopulta valitaan, se ei ainakaan messuilla selvinnyt.

Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo RKP:n kannattavan uudistuksessa 6+6+6-mallia, johon liitetään kaikille kolmivuotiaasta lähtien maksuton varhaiskasvatus. Mallissa siis äidillä ja isällä olisi kummallakin vanhempainvapaata kuusi kuukautta, ja perhe voisi itse päättää, kuinka kolmas kuusi kuukautta jaetaan.

Myös vasemmistoliitto asettui saman mallin taakse. Puolueen 1. varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen perusteli tätä sillä, että nykyiseen verrattuna ansiodonnainen vanhempainvapaa pitenisi ja siihen tulisi lisää joustoa. Sarkkisen mukaan isän ei ole mallissa pakko käyttää kuuden kuukauden kiintiötään.

Kristilliset puolestaan haluavat jättää päätösvallan kokonaan perheelle itselleen. Puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan puolueen mielestä alle kolmevuotiasta voi kotona hoitaa kumpi tahansa vanhemmista tai perheen ulkopuolinen. Vanhempainvapaan kustannukset olisi kuitenkin tarkoitus jakaa molempien vanhempien työnantajien kesken erityisen rahaston avulla.

Kokoomuksen Petteri Orpo ei suoraan linjannut, mikä on kokoomuksen malli, mutta hän piti kristillisten mallia sellaisena, että se lisäisi epätasa-arvoa työelämässä. Orpon mukaan isille kuitenkin pitäisi lisätä mahdollisuuksia jäädä kotiin lapsen kanssa.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho korosti myös perheen valinnanvapautta mutta ei sanonut, kuinka kuukaudet tulisi jakaa äidin ja isän kesken.

– Voidaan pidentää valinnanvapautta, jos on varaa, mutta sen täytyy olla perheen omissa käsissä.

Myös vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vaatii perhevapaauudistusta seuraavan hallituksen ohjelmaan. Vihreät korostaa järjestelmää, jossa isillä on sekä velvollisuuksia että mahdollisuuksia olla kotona.

– Työnantajien suhtautuminen naisiin on toinen kun tiedetään, että he ovat tasavertaisessa asemassa miesten kanssa.

Opetusalan Ammattijärjestön suuri koulutuskeskustelu Educa-messuilla.
Koulutuskeskusteluun osallistuivat Educa-messuilla keskusta, kokoomus, SDP, siniset, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit. Yle

Perhevapaauudistus tyssäsi vuosi sitten, kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti pysäyttävänsä uudistuksen. Tämä aiheutti kitkaa hallituspuolueiden välillä.

Paneelissa keskustaa edustanut kansanedustaja Tuomo Puumala sanoi, että uudistus olisi vaatinut lisää rahaa perheiden valinnanvapauden säilyttämiseksi. Puumala ei kuitenkaan tuonut paneelissa esiin keskustan tarkkaa mallia.

– Jos tehdään uudistusta, joka tukee perheiden valinnanvapautta, sellaiseen kynnyskysymykseen on perusteluja.

Perhevapaauudistusta valmisteltiin syksyn 2017 budjettiriihessä, mutta keskusta pysäytti hankkeen viime vuoden helmikuussa. Perhevapaauudistuksen tavoitteena oli lisätä työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvoa.

Nykyään äidille korvamerkitty osuus vanhempainvapaasta on noin 4 kuukautta, minkä jälkeen alkaa 6,5 kuukauden jakso, jonka kumpi tahansa vanhemmista voi käyttää. Isät voivat pitää isyysvapaita enintään yhdeksän viikkoa. Keskimäärin isyysvapaita pidetään kuitenkin vain vajaat neljä viikkoa.

Lue myös:

Mistä kaatuneessa perhevapaauudistuksessa on kyse? Näillä viidellä pointilla pääset kartalle

Analyysi: Perhevapaat ravisuttavat hallitusta

Isät kotiin ja äidit töihin - hallitus on kasvattamassa isien osuutta perhevapaista

Lue seuraavaksi