Lastenkirjailija ja Ylestä tuttu Lea Pennanen on kuollut

Lea Pennanen veti Yleisradion lastenohjelmia ja kirjoitti muun muassa Piilomaan pikku aasin. Pennanen menehtyi 89-vuotiaana.

lastenkirjallisuus
Lea Pennanen
Lea Pennanen Veikko Nurminen

Tunnettu lastenkirjailija ja Yleisradiossa pitkän uran tehnyt Lea Pennanen on kuollut. Hän menehtyi torstaina 24. tammikuuta Vantaalla. Kuolemasta kertoo tytär Sini Sovijärvi.

Lea Pennanen oli syntynyt vuonna 1929 rajantakaisessa Ihantalassa. Hän tuli Yleisradioon toimittajaksi 1957 ja toimi lastenohjelmien päällikkönä pitkään, 1975–90. Paitsi johti, hän myös ohjasi ja käsikirjoitti.

Pennasen ajan radio-ohjelmiin lukeutuivat muun muassa Satukaruselli ja Noita Nokinenä. Päivätyön ohessa hän kirjoitti lastenkirjoja, tunnetuimpina 60- ja 70-lukujen Piilomaan pikku aasi, Pikku siili ja Me Leijonat. Niitä versioitiin myös radioon ja televisioon.

"Lasten radiossa" Lea Pennanen saattoi lapset ja nimekkäät ammattinäyttelijät yhteen. Lapset saivat näytellä yhdessä esimerkiksi Pentti Siimeksen ja Elina Pohjanpään kanssa. Pennasen kaudella lapset saivat esiintymiskoulutusta, ja tuolta tieltä tutuiksi ovat kasvaneet Seppo Hovin, Matti Pellonpään ja Pekka Vuoriston ohella monet muut.

Uusimmat painokset Pennasen satuilemista ja eturivin taitelijan Maija Karman kuvittamista Piilomaan pikku aasista (8.) sekä Pikku siilistä (4.) ovat viime vuosilta.

Suomen Nuorisokirjailijat antoivat Lea Pennaselle Tirlittan-palkinnon vuonna 2009.

Lue lisää

Elävä arkisto esittää Lea Pennasen lastenklassikoita