1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Sodankylässä ennätyskylmää, pankit yhyttäisivät rahanpesijöitä tiedonvaihdolla, Kiina kiristää otettaan Hongkongista

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: AOP

Nopeat rahanpesijät kiinni pankkien keskinäisellä tietojenvaihdolla

Rahanpesulla tarkoitetaan toimintaa, jolla rikollisesti hankittujen varojen alkuperä pyritään häivyttämään niin, että varat näyttäisivät laillisilta. Jotta myös nopeat huijarit saataisiin kiinni ja sama temppu ei onnistuisi useammassa rahalaitoksessa, pankit haluaisivat saada oikeuden vaihtaa tietojaan rahanpesuepäilyistään.

Hong Ying Kuva: Jenny Matikainen / Yle

Hongkong oli Hong Yingille paratiisi – nyt Kiinaa ei pääse pakoon edes siellä

Hong Ying pakeni 29-vuotiaana – siis melkein puoli vuosisataa sitten – Kiinan kulttuurivallankumousta Hongkongiin. Siihen aikaan se kuului Britannialle. Hong jatkoi matkaansa Yhdysvaltoihin ja sai sen kansalaisuuden. Nyt hän on amerikkalaisesta passistaan onnellinen, koska Kiina on kiristänyt otettaan Hongkongista. Samaa mieltä Kiinan ja Hongkongin suhteesta on 22-vuotias aktivisti, Joshua Wong, joka perusti oman puolueenkin taistellakseen vapaiden vaalien puolesta.

Botuliinipistos kasvojen juonteisiin. Kuva: Antti Eintola / Yle

Kaksi naista kertoo, miksi he haluavat botoxia kasvoihinsa

Botox-valmisteessa käytettävä botuliini luokitellaan Suomessa lääkeaineeksi, mutta täyteaineita ei. Siksi täyteainehoitoja saa pistää kuka tahansa. Kaksi suomalaista naista kertoo, miksi he hakeutuivat kauneushoitoihin.

Tuomari Nurmio Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Tuomari Nurmio tarttuu Kalevalaan

Tuomari Nurmio levytti ensimmäisen singlensä 40 vuotta sitten, ja yhä pitää kiirettä. Ensi viikolla tulee Dumari ja Spuget -kokoonpanon rocklevy. Tekeillä on gospelalbumi ja uusista lauluista koostuva soololevy. Niiden lisäksi Nurmio on Juha Hurmeen kanssa purrut hampaansa kansalliseepos Kalevalaan. Sitten on aikaa miettiä, mitä elämällään tekisi.

Kuva: Yle Sää

Pakkasennätys rikki Sodankylässä

Varhain sunnuntaina aamulla pakkanen laski Sodankylässä -38,7 asteeseen, joka on talven pakkasennätys. Sunnuntai on pakkaspäivä koko maassa, ennustaa Ylen meteorologi Toni Hellinen. Päivällä tuuli on enimmäkseen heikkoa ja monin paikoin on aurinkoista. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.