1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ikäsyrjintä

Ranskalaisnaiset eivät romahda kirjailijamiehen kommenteista – heillä ei ole aikaa, sillä heidän on kamppailtava asemastaan työelämässä

Ranskalaiskirjailijan typerät puheet yli 50-vuotiaista naisista kertovat todellisesta ongelmasta Ranskassa, kirjoittaa Annastiina Heikkilä.

ikäsyrjintä
Annastiina Heikkilä
Stina Tuominen / Yle

– Yli 50-vuotiaat naiset ovat minulle näkymättömiä, totesi palkittu ranskalainen kirjailija Yann Moix naistenlehti Marie Clairen haastattelussa pari viikkoa sitten.

50-vuotias kirjailija kertoi, että hän viehättyy ainoastaan parikymppisten naisten ulkonäöstä

– Yli viisikymmentävuotiaan naisen vartalo ei ole upea laisinkaan, Moix perusteli.

Kirjailijan puheet nousivat nopeasti kansainväliseksi uutisaiheeksi, ja niistä sekä niiden aiheuttamista reaktioista kirjoitti myös Yle.

Siksi on syytä huomata pari asiaa.

Ensinnäkin, ranskattaret eivät luhistu, vaikka he eivät olisi yhden kirjailijan mieleen. Ylipäätään on typerä ajatus, että nainen romahtaa tai vähintäänkin loukkaantuu, jos hän ei ole miehen mielestä viehättävä.

Naisilla on paljon tähdellisempääkin ajateltavaa vaikkapa työhön ja toimeentuloon liittyen.

Toiseksi, todellinen ongelma on siinä, että viisikymppiset naiset muuttuvat Ranskassa näkymättömiksi työnantajiensa silmissä. Siitä kertoo yli 50-vuotiaiden työllisyysaste, joka on Ranskassa eurooppalaisittain matala.

Tutkimusten mukaan etenkin yli viisikymppisten naisten on hyvin vaikeaa löytää uutta työtä.

Kuvaava esimerkki naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä on elokuva-ala, joka on ollut viime aikoina tapetilla #metoo-liikkeen myötä.

Sanomalehti Le Monden viime vuonna tekemän selvityksen mukaan ranskalaisten naisnäyttelijöiden uran lyhyt kultakausi sijoittuu ikävuosien 24–32 väliin.

Miesnäyttelijöille riittää tasaisesti rooleja kolmestakympistä kuuteenkymppiin.

Ikääntyviä naisia ei näy valkokankailla, koska heille ei kirjoiteta rooleja muutamia tähtinäyttelijöitä lukuun ottamatta.

Naisen ykköstehtävä valkokankaalla kun on yhä olla viehättävä miehen silmissä – ja viehättävyys on yhtä kuin nuoruus. Kokemus ja karisma ovat toissijaisia.

Tähän liittyy myös fiktiivisten pariskuntien ikäero, joka vastaa aikalailla kirjailija Yann Moixin havittelemaa tilannetta.

Ranskalaiset ohjaajat tekevät edelleen innokkaasti elokuvia, joissa yli viisikymppinen mies on kimpassa parikymppisen tytön kanssa.

Yli 35-vuotiaita naisia ei kumppanin rooleissa enää juuri näy, sillä heidän ei ajatella olevan uskottavia romanttisen kiinnostuksen kohteita.

Ranskalaisten elokuvien maailma heijastelee tiukassa pysyvää uskomusta siitä, että naisen arvoa määrittää tämän viehätysvoima. Siihen vaikuttaa uskovan myös kirjailija Yann Moix.

Onneksi tilanne on vähitellen muuttumassa.

– Moixin puheet kertovat ainoastaan kirjailijasta itsestään. Hän voi tykätä mistä tahtoo, ei se minua hetkauta, eräskin ystäväni kommentoi.

Muutosta voi avittaa suhtautumalla Moixin kommentteihin kuten ystäväni: käheästi naurahtaen.

Lue myös:

Ranskalaiskirjailija Yann Moix sanoo, ettei voi rakastaa yli 50-vuotiasta naista – Ranska raivostui

Lue seuraavaksi