Kanadan pääministeri Trudeau erotti maan Kiinan-suurlähettilään

Huawei-tapauksen kommentointi maksoi John McCallumin työpaikan.

Kanada
Kanadan maahanmuuttoministeri John McCallum puhuu lehdistötilaisuudessa Genevessä, Sveitsissä 30. maaliskuu 2016 UNHCR:n isännöimässä korkean tason konferenssissa. Konferenssissa haettiin ratkaisuja Syyrian pakolaistilanteeseen.
John McCallum toimi 2016 kanadan maahanmuuttoministerinä.EPA / Martial Trezzini

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on antanut lähtöpassit maan Kiinan-suurlähettiläälle. Trudeau kertoi lauantaina pyytäneensä John McCallumin eronpyyntöä ja hyväksyneensä sen.

Vaikka Trudeau ei sitä suoraan tiedotteessaan sanonut, syynä McCallumin potkuihin ovat hänen viime päivien kohua herättäneet kommenttinsa, jotka liittyvät Kanadan ja Kiinan diplomaattiseen kiistaan.

Maiden välit ovat kiristyneet huomattavasti sen jälkeen, kun kiinalaisen teknologiajätti Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin joulukuun alussa Vancouverissa Yhdysvaltojen pyynnöstä. Kiina on sittemmin pidättänyt kaksi kanadalaista ja tuominnut yhden maassa jo aiemmin vankeusrangaistusta istuneen kanadalaisen kuolemaan. Nämä on yleisesti nähty Kiinan kostotoimina Kanadaa kohtaan.

Suurlähettiläs pahoitteli sanomisiaan

Tiistaina McCallum oli Kanadassa antamassa parlamentille selvitystä Kiinassa vangittuina olevien kanadalaisten tilanteesta ja kritisoi sen jälkeen kiinankielisille tiedotusvälineille Yhdysvaltain Mengistä tekemää luovutuspyyntöä pahasti puutteelliseksi.

Hän otti esimerkiksi esille Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapauksen tiimoilta esittämät poliittiset kommentit sekä muistutti, että Kanada ei ole mukana Iran-pakotteissa, joiden kiertämisestä Yhdysvallat Mengiä syyttää.

Seuraavana päivänä McCallum julkaisi tiedotteen, jossa hän pahoitteli kommenttejaan. Perjantaina hän kuitenkin sanoi Vancouver Starin haastattelussa, että Kanadan kannalta olisi hienoa, jos Yhdysvallat luopuisi luovutuspyynnöstään.

– Meidän täytyy varmistaa, että jos Yhdysvallat tekee sellaisen sopimuksen, siihen sisältyy kahden kansalaisemme vapautus. Ja Yhdysvallat on tietoinen tästä, McCallum sanoi.

Kanadan oppositio kritisoi McCallumia oikeuslaitoksen itsenäisyyden vesittämisestä.

Trudeau kiitti tiedotteessaan McCallumia pitkästä urasta julkisessa hallinnossa. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Kanadan puolustusministerinä.

Lue lisää:

Kanadan Kiinan-lähettiläs pyörsi puheensa Huawei-pomon luovutuksesta

Kanadan Kiinan-lähettiläs: Trumpin lausunnot saattavat vaikeuttaa pidätetyn Huawei-pomon luovutusta Yhdysvaltoihin