Hyppää sisältöön

Useita kuoli pommi-iskussa kirkkoon Filippiineillä – Isis ilmoittautui tekijäksi

Äärijärjestö Isis ilmoitti tehneensä tuhoisan kirkkoiskun sunnuntaina.

Filippiinien armeija julkaisi kuvan räjähdyspaikalta, katolisesta kirkosta Jolon saarella. Kuva: AFP

Ainakin 20 ihmistä sai surmansa ja kymmeniä haavoittui, kun kaksi pommia räjähti sunnuntaina Jolon saarella Filippiineillä. Äärijärjestö Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Ensimmäinen pommi räjähti lähellä tuomiokirkkoa saaren pääkaupungissa Jolossa. Toinen pommi räjähti katedraalin parkkipaikalla pelastushenkilökunnan saavuttua paikalle. Iskut tapahtuivat aamumessun aikaan.

Filippiinien asevoimien tiedottajan Edgard Arevalon mukaan kuolleiden joukossa on sekä siviilejä että sotilaita.

Räjähdysalueelle johtavat tiet suljettiin ja loukkaantuneita kuljetettiin sairaalahoitoon. Osa haavoittuneista lennätettiin läheiseen Zamboangan kaupunkiin tehohoitoon.

– Olen määrännyt joukkomme nostamaan valmiustasoaan. He varmistavat kaikkien jumalanpalveluspaikkojen ja julkisten tilojen turvallisuuden, kommentoi maan puolustusministeri Delfin Lorenzana.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Terrorismi jatkunut pitkään

Jolon saarella ja sen lähialueilla on toiminut vuosikymmeniä islamistinen separatistiryhmä Abu Sayyaf, jonka tiedetään aiemmin syyllistyneen pommi-iskuihin ja sieppauksiin.

Sunnuntainen pommi-isku tapahtui muutama päivä sen jälkeen, kun Filippiinit hyväksyi kansanäänestyksessä uuden autonomisen alueen perustamisen maan eteläosiin. Äänestyksellä pyrittiin päättää roomalaiskatolista maata vuosikymmeniä repinyt kapina.

Suurin osa maan muslimivaltaisista alueista kannatti autonomian myöntämistä. Sulun maakunnassa, jossa Jolo sijaitsee, autonomiaa kuitenkin vastustettiin. Uutistoimisto AP mukaan alueella toimii kapinallisjoukko joka vastustaa sekä autonomiaa että Aby Sayyaf -ryhmää.

Artikkelia päivitetty 27.1.2019 kello 10:32 Lisätty tuoreimmat tiedot kuolonuhrien määrästä.

Artikkelia päivitetty klo: 22:36: Isis ilmoittautui iskun tekijäksi.