Venezuelan Maduro viittaa kintaalla EU-maiden vaalivaatimuksille, mutta sallii Yhdysvaltojen diplomaattien jäädä maahan

Nicolás Maduron hallinto poisti tiukan aikarajan Yhdysvaltain diplomaattien poistumiselle.

Venezuela
Presidentti Nicolás Maduro piti perjantaina televisioidun lehdistötilaisuuden, jossa hän korosti haluavansa neuvotella.
Presidentti Nicolás Maduro sallii amerikkalaisdiplomaattien pysyä Venezuelassa.Cristian Hernandez / EPA

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ei aio suostua EU-maiden eilen esittämään vaatimukseen, jonka mukaan Venezuelassa on järjestettävä uudet vaalit kahdeksan päivän kuluessa.

Hän sanoi CNN Turk -uutiskanavan haastattelussa, että kyseessä on uhkavaatimus, jollaisia kukaan ei voi antaa Venezuelalle.

Yhdysvaltojen ja Venezuelan välinen jännite sen sijaan laski aavistuksen verran, kun presidentti Nicolás Maduron hallinto ilmoitti sallivansa Yhdysvaltain diplomaatit jatkossakin maaperällään.

Aikaraja umpeutui lauantaiyönä

Yhdysvaltain ja Venezuelan välinen nokittelu alkoi kiihtyä keskiviikkona, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti oppositiojohtaja Juan Guaidón Venezuelan presidentiksi.

Myöhemmin samana päivänä Maduro ilmoitti katkaisseensa diplomaattiset suhteet Yhdysvaltoihin. Hän antoi amerikkalaisdiplomaateille 72 tuntia aikaa poistua maasta.

Yhdysvallat ilmoitti edustajiensa jäävän maahan, koska käskyä ei esittänyt Washingtonin tunnustama hallinto.

Aikaraja diplomaattien poistumiselle umpeutui myöhään lauantai-iltana.

Auringon laskiessa Venezuelassa maan ulkoministeriö perui poistumismääräyksen ja asetti sen sijaan kuukauden mittaisen neuvotteluajan. Tänä aikana Maduron hallinto haluaa luoda Yhdysvaltain ja Venezuelan välille järjestelyn, jossa suurlähetystöt korvataan maita edustavilla toimistoilla.

Yhdysvalloilla ja Kuuballa oli samankaltainen järjestely vuosikymmeniä aina vuoteen 2015 saakka. Tuolloin Barack Obaman hallinto palautti diplomaattiset suhteet kommunistien johtamaan saarivaltioon.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei ole vahvistanut tai muutoin kommentoinut Venezuelan eilistä linjausta. Ulkoministeriö on ainoastaaan toistanut, että henkilöstön turvallisuus on sille tärkeintä ja ettei Yhdysvallat aio sulkea suurlähetystöään.

Lue lisää:

Jyrkän linjan diplomaatti luotsaamaan Yhdysvaltain Venezuela-politiikkaa – Elliott Abrams vähätteli ihmisoikeusrikoksia ja valehteli kongressille

Venezuelassa suurmielenosoituksia Maduron hallintoa vastaan – Maduro katkaisi diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin

Lähteet: AP, Reuters, STT