1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Japani

Japanissa lukuisat lääkeyhtiöt ja sanomalehti saaneet myrkyllisiä kiristyskirjeitä

Kiristäjä uhkaa levittää kaliumsyanidia, jos hänelle ei makseta bitcoineja.

Japani
Tokion metron kaasuiskusta tuomitun Shoko Asaharan nimissä on lähetetty erikoisia kiristyskirjeitä. Asahara teloitettiin heinäkuussa 2018. Kuva vuodelta 1990.
Tokion metron kaasuiskusta tuomitun Shoko Asaharan nimissä on lähetetty erikoisia kiristyskirjeitä. Asahara teloitettiin heinäkuussa 2018. Kuva vuodelta 1990. EPA

Japanissa kuusi lääkealan yritystä ja tokiolainen Mainichi Shimbun -sanomalehti ovat saaneet valkoista jauhetta sisältäviä kiristyskirjeitä. Alustavien testien perusteella jauheen uskotaan olevan myrkyllistä kaliumsyanidia, Japanin poliisiviranomaiset kertoivat lauantaina. (siirryt toiseen palveluun)

Kiristäjä uhkaa lisätä kaliumsyanidin lääkkeisiin ja levittää niitä, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta helmikuun 22. päivään mennessä. Kiristäjä vaatii, että hänelle siirretään 30 miljoonan Korean wonin arvosta krypotovaluutta bitcoineja. Summa vastaan vajaata 30 000 euroa.

Tulostettuihin kirjeisiin oli liitetty QR-koodi varojen siirtämistä vasten. Kuviokoodi paljastui kuitenkin vialliseksi, Asahi Shimbum -sanomalehti kirjoittaa.

Poliisin mukaan kaikki kirjeet on lähetetty Korkein totuus -lahkon entisen johtajan Shoko Asaharan nimissä. Tokion metroon vuonna 1995 tehdystä sariinikaasuiskusta tuomittu Asara teloitettiin viime vuoden heinäkuussa.

Postileimojen perusteella perjantaina saapuneet kiristyskirjeet on lähetetty Tokiosta. Uhkailun kohteeksi joutuneiden lääkeyritysten nimiä tai sijainteja ei ole julkistettu. Osakan ja Hokkaidōn poliisiviranomiset ovat kuitenkin vahvistaneet tutkivansa tapausta.

Lue lisää:

Asahi Shimbum: Drug companies, newspaper office targets of poison mail threat (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi