Herätys: Lisääntyvä lentorahti lämmittää ilmastoa, virkamiehet neuvovat seuraavaa hallitusta, etelään sataa lisää lunta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Rahtilentokone Hampurin kentällä.
AOP

Pyöriikö keskustelu lentämisen ilmastovaikutuksista liiaksi lomalennoissa?

Verkkokaupan kasvu on lisännyt lentorahtia huomattavasti. Perinteisten yhtiöiden kaupallinen menestys on riippuvainen sekä matkustajista että rahdista. Kaukolennolla rahti saattaa painaa saman verran kuin mitä lennon matkustajat painavat. Lentoliikenteen ilmastovaikutuksista puhuttaessa keskustelu on yleensä käyty lomalennoista. Rahdin osuudesta ja sen syistä on puhetta toistaiseksi ollut vain vähän.

Virkamiehet kirjoittivat asialistan tulevalle hallitukselle

Valtioneuvoston linna
Henrietta Hassinen / Yle

Ministeriöiden kansliapäälliköt julkistavat tänään yhteisen Mahdollisuudet Suomelle -raportin. Se on korkeimpien virkamiesten puheenvuoro tulevaan eduskuntavaalikeskusteluun ja seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Ilmiöitä ja ratkaisuja on peilattu kolmeen päämäärään, joita ovat yhdenvertaisuuden edistäminen, kestävä kasvu sekä turvallinen ja vakaa yhteiskunta. Tavoitteena on yhteiskunnan kestävyys pitkällä aikavälillä, ja katse on yhtä vaalikautta pidemmällä.

Huominen brexit-äänestys voi johtaa vallankaappausyritykseen

Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May Lehtikuva

Britanniassa on käynnissä poikkeuksellinen kaksintaistelu Theresa Mayn vähemmistöhallituksen ja maan parlamentin välillä. Syynä on umpikujaan ajautunut brexit-prosessi. Sopimuksettoman eron uhatessa kansanedustajien ryhmittymät ovat luoneet muutosehdotuksiä Mayn EU-erosuunnitelmaan. Niiden läpimeno auttaisi kansanedustajia nappaamaan Britannian brexit-prosessin ohjat hallitukselta, sanoo parlamentaarisen lain tuntija tohtori Jack Simson Caird Bingham Centre -instituutista.

Netin kuiskailuvideoista povataan seuraavaa suurta hyvinvointitrendiä

Sita Salminen ASMR
Sita SalminenAntti Kolppo / Yle

Aistillisista ASMR-videoista on alettu puhua seuraavana hyvinvointitrendinä. Syynä on tuore tutkimus: sen mukaan videoiden mahdollisesti tuottama aistielämys rentouttaa ja voi madaltaa sykettä selvästi. Esimerkiksi helsinkiläinen Sofia Kilpikivi haki – ja myös sai – apua netin kuiskailuvideoista, kun elämä koetteli. Jutussamme voit kokeilla, miten nuo äänet vaikuttavat sinuun.

Lauhtuvaa ja lumisateita

maanantain sääkartta
Yle

Maanantaina lounaasta lähestyy matalapaine ja sen myötä pilvisyys lisääntyy koko maassa. Pakkaset heikkenevät maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa sää jatkuu selkeänä ja pakkanen kireänä. Lumisateita leviää lounaaseen päivän aikana ja tuulen kanssa lunta tulee pyryttämällä. Etelärannikolla lunta voi päivän aikana kertyä enimmillään 10–15 senttimetriä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.