1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venezuela

Bloombergin lähdetiedot: Englannin keskuspankki ei antanut Maduron hallinnon nostaa 1,2 miljardin dollarin arvosta kultaa

Englannin keskuspankki esti noston Yhdysvaltojen avunpyynnön jälkeen, kertoo Bloomberg.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro puhuu ja elehtii käsien avulla.
Venezuelan presidentti Nicolas MaduroMiguel Gutierrez / EPA

Englannin keskuspankki on estänyt Venezuelan Nicolas Maduron hallinnon virkamiehiä nostamasta 1,2 miljardin dollarin arvosta kultaa, kertoo mediayhtiö Bloomberg asiasta perillä oleviin lähteisiinsä viitaten.

Englannin keskuspankki esti noston Yhdysvaltojen avunpyynnön jälkeen. Muun muassa Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ja kansallisen turvallisuuden neuvoantaja John Bolton olivat pyytäneet Britanniaa auttamaan siinä, ettei Maduro pääse käsiksi Venezuelan varallisuuteen.

Yhdysvaltojen viranomaiset yrittävät suunnata Venezuelan ulkomaisen varallisuuden Venezuelan parlamentin puhemiehelle Juan Guaidólle auttaakseen tätä ottamaan vallan maassa.

Venezuelan keskuspankilla on yhteensä noin kahdeksan miljardin dollarin arvosta ulkomaista varallisuutta. Bloombergin mukaan varallisuuden sijainti on suurelta osin epäselvä.

Turkki on kuitenkin paljastunut hiljattain olevan venezuelalaisen kullan päämäärä. Turkki tukee Kiinan ja Venäjän rinnalla edelleen Maduroa.

Englannin keskuspankki kieltäytyi kommentoimasta Bloombergille sitä, miten se on käsitellyt Venezuelan varallisuutta.

Länsimaat vaativat Venezuelaan uusia vaaleja

Britannia ilmoitti keskiviikkona seuraavansa Yhdysvaltojen ja monien muiden maiden esimerkkiä ja tunnusti Venezuelan parlamentin puhemiehen Juan Guaidón Venezuelan presidentiksi. Myös muun muassa Espanja, Ranska ja Saksa ovat antaneet tukensa presidentiksi julistautuneelle Guaidolle. Tuoreimpana tukensa Guaidolle ilmoitti Australia.

Euroopan unioni on uhannut myös tunnustaa Guaidon presidentiksi, ellei uusia presidentinvaaleja järjestetä kahdeksassa päivässä.

Sunnuntaina Maduro torjui odotetusti vaatimukset uusista vaaleista maassa. CNN Turk -uutiskanavalle antamassaan haastattelussa presidentti haukkui vaaleja vaatineita eurooppalaismaita häpeämättömiksi ja sanoi Yhdysvaltojen juonivan vallankaappausta.

– Kaikki tapahtuva on kytköksissä Yhdysvaltoihin. He hyökkäävät kimppuumme, koska pitävät Venezuelaa omana takapihanaan, Maduro sanoi.

Viime viikon aikana kolmisenkymmentä ihmistä kuoli ja noin 350 pidätettiin turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien yhteenotoissa.

Guaidó kutsui koolle uusia mielenosoituksia Maduroa vastaan

Guaidó on kutsunut koolle uusia mielenosoituksia keskiviikoksi ja lauantaiksi. Guaido tukijoineen vaatii, että presidentti Maduro siirtyy syrjään ja maassa järjestetään uudet vaalit.

Guaidó esitti kutsun Twitterissä.

Guaidó julistautui presidentiksi viime viikolla. Oppositio pitää Maduron toista presidenttikautta laittomana ja yrittää erottaa hänet epärehellisenä pidettyjen vaalien jälkeen.

Aiheesta lisää:

Venezuelan Maduro viittaa kintaalla EU-maiden vaalivaatimuksille, mutta sallii Yhdysvaltojen diplomaattien jäädä maahan

Lue seuraavaksi