1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Stefan Löfven

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vierailee Suomessa

Löfven tapaa tänään presidentti Sauli Niinistön ja huomenna pääministeri Juha Sipilän.

Stefan Löfven
Stefan Löfven
Stefan Löfven Ben Stansall / AFP

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on vierailulla Suomessa tänään ja huomenna. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Löfven valittiin juuri uudelle pääministerikaudelle.

Löfven tapaa tänään presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä. Tänään pääministeri osallistuu myös sosiaalidemokraattien pohjoismaisen yhteistyökomitean kokoukseen.

Huomenna Löfven tapaa suomalaisen virkaveljensä Juha Sipilän (kesk.) Helsingissä. He keskustelevat esimerkiksi maiden kahdenvälisistä suhteista sekä ajankohtaisista EU-asioista. Esillä ovat myös ilmastokysymykset sekä puolustus- ja hybridiuhat.

Blokkiraja rikkoutui

Ruotsi sai tammikuussa uuden hallituksen kuukausia kestäneen ankaran poliittisen väännön jälkeen. Hallitukseen valikoituivat lopulta samat puolueet kuin edelliseenkin, eli sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue.

Vaikka pääministeri Löfven uusi hänkin pestinsä, Ruotsin hallituspolitiikka sai silti merkittävän uuden päänavauksen. Perustavan muutoksen toi se, että nyt uudistuksia on mahdollista tehdä yhdessä vasemmiston ja oikeiston aiemman poliittisen blokkirajan ylitse.

Keskustapuolue ja liberaalit jäivät hallituksen ulkopuolelle, mutta ne sopivat budjettiyhteistyöstä hallituksen kanssa.

Yhteistyötahto löytyi osin siksi, että äärioikeistoa ei haluttu päästää Ruotsissa hallitukseen, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Löfvenin mukaan uusi hallitus aikoo tehostaa ilmastotoimia. Hän vakuutti, että Ruotsista tulee maailman ensimmäinen hyvinvointivaltio, joka ei ole riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

Lue seuraavaksi