Historiallinen nousu – nuori suomalaiskapellimestari Dalia Stasevska nousi BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi: 13-vuotiaana aloitin tosissani

Stasevska nimitettiin perjantaina BBC:n sinfoniaorkesterin vakituiseksi päävierailijaksi.

kulttuuri
"Tekee parhaansa ja toivoo että se säteilee"
"Tekee parhaansa ja toivoo että se säteilee"

Aamu-tv:ssä vieraillutta kapellimestari Dalia Stasevskaa kuvaillaan yhdeksi Pohjoismaiden nousevista tähdistä klassisen musiikin saralla.

Perjantaina hänet nimitettiin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n sinfoniaorkesterin vakituiseksi päävierailijaksi, ja Stasevska alkaakin johtaa sinfoniaorkesteria säännöllisesti huhtikuusta alkaen.

Hän toivoo, että voisi vierailijana toteuttaa erilaisia poikkitaiteellisia projekteja.

– Se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että teen konsertin jonkun poppipuolelta tulevan muusikon kanssa. Tai sitten kutsumme mukaan kiinnostavan kirjailijan tai koreografin, Stasevska sanoo.

Hän pitää BBC:n sinfoniaorkesterin vahvuutena sitä, että se osallistuu myös televisio- ja radio-ohjelmien tekemiseen.

– Toivon, että tulemme tekemään kiinnostavia radio-ohjelmia, joissa voidaan yhdistää aikamme ajattelijoita ja hyvää musiikkia.

Musiikki on neliö, jonne pahimmatkin viholliset voivat yhdessä astua

Stasevska on tehnyt viime vuosina uraa eri puolilla Eurooppaa.

Hän on johtanut muun muassa Lyonin kansallisorkesteria, ja joulukuussa hän johti Tukholman kuninkaallista filharmonista orkesteria Nobel-palkintoseremoniassa.

– 13-vuotiaana ryhdyin kuuntelemaan tosissani klassista musiikkia. Olin vasta parikymppinen, kun näin ensi kertaa naispuolisen kapelimestarin. Silloin ymmärsin, että minäkin voisin tätä tehdä, hän sanoo.

Stasevska toivoo itse, että klassinen musiikki pystyisi tavoittamaan jatkuvasti uusia yleisöjä. Se vaatii hänen mukaansa muusikoilta aktiivista ja kiinnostunutta otetta maailman ja sen menon tutkimiseen.

– Vaikka pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, niin pyörän päälliset kannattaa tarkistaa ja pinnoitus uusia. Muuten meistä tulee museotyöntekijöitä, jotka yrittävät pitää vanhasta huolta.

Parhaimmillaan musiikki tuo yhteen erilaisia ihmisiä, Stasevska ajattelee.

– Toivoisin, että taide ja musiikki olisivat ihana neliö, jonne pahimmatkin viholliset voivat astua ja kokea samoja tunteita. Niin muistamme, että meissä on enemmän yhtäläisyyttä kuin eroavaisuutta.

Sakari Oramo johtaa samaa orkesteria

Stasevska on historian toinen BBC:n orkesteriin nimitetty suomalainen.

Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina toimii parhaillaan Sakari Oramo.

– Toivotan ilahtuneena Dalian tervetulleeksi BBC-perheeseen. Hän tuo tullessaan uutta energiaa ja tuoretta näkemystä, Oramo totesi perjantaina BBC:n tiedotteessa.

– Erityisen iloinen olen siitä, että suomalaiset kapellimestarit saavat edelleen innostaa Lontoon muusikoita ja muodostaa tänne pysyviä yhteistyösuhteita.