Helikopterionnettomuudessa loukkaantunut oululainen Timo Heikkinen kuntoutuu robotiikan avulla

Kriisinhallintaveteraani Timo Heikkinen joutui Namibiassa rauhanturvaajana ollessaan helikopterionnettomuuteen. Hän sai onnettomuuden seurauksena selkäydinvamman.

Oulu
Entinen rauhanturvaaja Timo Heikkinen kävelee kävelyrobotin avulla.
Taneli Kärki / Yle

Oulussa on ollut lokakuusta lähtien tarjolla uutta huipputeknologiaa hyödyntävää kuntoutusta. Verve Oulun Kuntotaloon hankitun Lokomat-kävelyrobotin toivotaan tuovan apua esimerkiksi aivoverenkierron häiriöistä toipuville potilaille.

Laitteessa suoritettava fysioterapia perustuu toistomääriin, joita saadaan enemmän kuin perinteisissä kuntoutusmuodoissa. Henkilökunnan mukaan kävelyrobotin hyödyistä on saatu positiivisia käyttökokemuksia.

Yksi kävelyrobotin käyttäjistä on kriisinhallintaveteraani Timo Heikkinen, joka joutui Namibiassa rauhanturvaajana ollessaan helikopterionnettomuuteen. Hän sai onnettomuuden seurauksena selkäydinvamman.

Alaraajahalvautunut Heikkinen on vuosien varrella kuntouttanut itseään fysioterapian ja aktiivisen liikkumisen keinoin. Muutama vuosi sitten hän kokeili ensimmäistä kertaa kävelyrobottia. Heikkinen kertoo, että kävelyrobotti venyttää hänen selkäänsä ja se yhdistettynä kävelyliikkeeseen avaa hermojuurten puristusta, mikä helpottaa kipuja.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)