Yle seurasi Oulun turvallisuusinfoa – Poliisi: "Raiskaajat eivät vaani pusikoissa, vaan toimivat somessa"

Infossa on muun muassa selvinnyt, ettei turvapaikanhakijoita päästetä Oulussa enää vierailemaan esimerkiksi päiväkoteihin.

Oulun seksuaalirikokset
oulun kaupungintalo
Matias Sieppi / AOP

Oulun kaupunki järjesti tänään turvallisuusinfon Oulun seksuaalirikosepäilyjen vuoksi. Info järjestettiin Oulun kaupungintalolla kello 9–12.

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen kertoi aiemmin Ylelle, että epäiltyjen seksuaalirikosten vuoksi ihmiset haluavat kuulla, mitä kaupungin päättäjät ovat asioista mieltä.

Keskustelussa olivat muun muassa mukana Oulun poliisilaitokselta apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta, Maahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Raimo Pyysalo, Pohjois-Pohjanmaan elyn maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä sekä Oulun kaupungin maahanmuuton ohjausryhmää johtava sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.

Videotallenteen infosta voi katsoa Oulun kaupungin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Infossa poliisi muun muassa perusteli poikkeuksellista tiedotuslinjaansa. Oulun kaupungin tuvallisuusviranomainen puolestaan kertoi, että turvapaikanhakijoiden vierailut päiväkoteihin on päätetty toistaiseksi keskeyttää.

Poliisi: Poikkeuksellisella tiedottamisella pyritään estäämään uudet rikokset

Oulun seksuaalirikosvyyhden tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo saaneensa paljon kysymyksiä siitä, miksi poliisi lietsoo ulkomaalaisvihaa poikkeuksellisella tiedottamisellaan, toisaalta miksi vastaavista asioista ei ole aikaisemmin tiedotettu.

Kiiskisen mukaan tiedottamispäätös Oulun tapauksista tehtiin, jotta uudet rikokset voitaisiin tällä tavoin estää. Tiedottamisella katsottiin myös olevan laajempaa yhteiskunnallista merkitystä.

Kiiskinen toteaa, että esimerkiksi mikään poliittinen agenda ei ohjaa poliisin tiedottamista, vaan poliisi tekee itse päätöksen tiedotuksestaan.

Turvapaikanhakijoita ei toistaiseksi päästetä vierailuille kouluihin

Oulun kaupungin maahanmuuton ohjausryhmää johtava sivistys- ja kulttuurijohtaja **Mika Penttilä **kertoo, että turvapaikanhakijoiden vierailut kouluihin ja päiväkoteihin ovat herättäneet paljon kysymyksiä kansalaisten keskuudessa.

Vierailut liittyvät Esikoto-hankkeeseen, jonka osana turvapaikanhakijat ovat vierailleet oululaisessa päiväkodissa kerran ja kouluissa muutamia kertoja. Oulun poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Penttilä kertookin, että vastaavat kotouttamiseen ja monikulttuurisuuden edistämiseen tähtäävät vierailut on nyt keskeytetty.

– Hanke on tosiaan loppunut viime vuonna. Olemme nyt ilmoittaneet yhteistyökumppaneille, että emme ota turvapaikanhakijoita vastaan tilanteen ollessa tämä, Penttilä täsmentää Ylelle viestillä.

Hän kuitenkin korostaa, että kun vierailuita on tehty, on paikalla ollut aina päiväkotien tai koulujen henkilökuntaa.

Apulaispoliisipäällikkö: Raiskaajat eivät vaani pusikoissa, vaan somessa

Oulun poliisilaitokselta apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta kertoo, että poliisi tuli julki seksuaalirikosepäilyistä nostaakseen ajankohtaisen ongelman esiin.

Karnarannan mukaan nyt on rohkaistuttu puhumaan ja tuomaan esille kaltoinkohteluita, joiden kohteeksi pääsääntöisesti nuoret tytöt ovat joutuneet. Hän uskoo, että varmasti myös pojat kärsivät samasta ilmiöstä, vaikkakaan tapauksia ei ole poliisin tietoon Oulussa tullut.

Hänen mukaan ongelmaa voidaan korjata etenkin, jos kiinnijäämisriskiä vastaavista rikoksista saadaan nostettua.

Apulaispoliisipäällikkö avaa poliisin tilastoja liittyen seksuaalirikoksiin. Seksuaalirikokset ovat lisääntyneet vuodesta 2017 vuoteen 2018 liki parikymmentä prosenttia. Raiskaajat eivät hänen mukaan vaani pusikoissa, vaan toimivat somessa.

Karnaranta kertoo, että tilastojen näkökulmasta Oulu ei juuri erotu, kun on puhe alle 18-vuotiaista seksuaalirikosten uhreista. Hän ennustaa, että kun seksuaalirikoksista on alettu puhua enemmän, tulee vastaavia rikoksia aikaisempaa enempi julki.

Hän muistuttaa, että ikinä ei sovi unohtaa sitä, että valtaosan erilaisista rikoksista Oulussa tekevät kantasuomalaiset. Seksuaalirikosten kohdalla ulkomaalaiset ovat Karnarannan mukaan kuitenkin yliedustettuina.

Tarkoituksena löytää keinoja ja käsitellä tilannetta

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen avasi seminaarin kello 9. Hänninen kertoi, että seminaaria on aikaistettu Oulun poikkeuksellisen tilanteen vuoksi, viitaten ilmitulleisiin seksuaalikosepäilyihin.

Hänninen kertoo, että on ollut 20 vuotta politiikassa mukana, eikä ole koskaan kohdannut vastaavaa turvattomuutta Oulussa. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei turvattomuus ole osaamisperusteisesti Ouluun tulleiden maahanmuuttajien syytä.

Keskustelun tarkoituksena oli Hännisen mukaan keskustella keinoista, joilla Oulun kaupungin turvallisuutta voidaan parantaa.