Nordea ennustaa hidastuvaa talouskasvua  –  maailmantalous tökkii

Talouskasvun hiipuessa koronnostojen tahti hidastuu, Nordea uskoo.

talouskasvu
konttilaiva talvi-illassa
AOP

Finanssikonserni Nordea ennustaa, että Suomen talouden kasvu hidastuu tänä ja ensi vuonna. Tänä vuonna talouskasvu jää 1,5 prosenttiin ja ensi vuonna prosenttiin.

Syksyn ennusteeseen verrattuna Nordea leikkaa sekä tämän että ensi vuoden ennustettaan puoli prosenttiyksikköä.

Taustalla on Nordean mukaan maailmantalouden kasvun hiljentyminen useiden epävarmuutta lisäävien tekijöiden vuoksi. Tämän kevään kehitys riippuu pankin mukaan kauppasodasta, Kiinan elvytyspolitiikasta sekä Euroopan kasvua painavista tekijöistä.

– Vaikka Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut ovat viime viikkoina tiettävästi edistyneet, kauppasodan riski on yhä olemassa. Suomen talouden kannalta erityisen haitallista on kauppasodan toteutuminen varsinkin EU–USA-akselilla, arvioi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa kasvua ylläpitää kotitalouksien kulutus, jota ruokkivat kohentunut työllisyys, ansiotaso ja alhainen inflaatio. Sen sijaan viennin ja investointien kasvu pysähtyy.

– Vientikysynnän heikkeneminen yhdessä hintakilpailukyvyn laskun kanssa voimistaa tarvetta parantaa vientimenestystä. Suomen kone- ja laiteinvestoinnit sekä tutkimus- ja tuotekehitys suhteessa talouden kokoon ovat olleet laskutrendillä ja kilpailijamaita matalammat. Suomi tarvitsee uskonpalautuksen, joka lisäisi investointiaktiivisuutta, Kangasharju sanoo.

Nordean ennuste on samansuuntainen kuin OP:n perjantaina julkaisema ennuste. OP arvioi, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 0,8 prosenttia.

Koronnostojen tahti hidastuu

Talouskasvun hiipuessa koronnostojen tahti hidastuu. Aiempaan ennusteeseen verrattuna Nordea on poistanut kaksi koronnostoa sekä Euroopan että Yhdysvaltain keskuspankeilta tänä ja ensi vuonna.

– Yhdysvaltain keskuspankki nostaa korkoa kerran ja EKP kaksi kertaa ennen vuoden 2020 loppua, ennustaa Nordean ekonomisti Tuuli Koivu.

Hän odottaa, että nyt miinuksella oleva asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kuukauden euribor on nousemassa positiiviseksi tämän vuoden puolessa välissä.