Tutankhamonin haudan kymmenvuotinen remontti valmistui

Haudassa käyneet turistit olivat jättäneet monenlaiset jälkensä kulttuuriaarteeseen.

arkeologia
Hautakammio, jonka seinämaalauksessa on luonnollisen kokoisia ihmishahmoja faraoiden Egyptin aikaisissa asuissa.
EPA

Farao Tutankhamonin haudan tutkimus-, konservointi- ja infrastruktuurin parannustyö on valmistunut. Egyptin museoviranomaisten ja yhdysvaltalaisen Gettyn konservointi-instituutin (siirryt toiseen palveluun) GCI:n perusteellinen projekti kesti miltei kymmenen vuotta.

Haudanryöstäjiltä säästyneen leposijansa ansiosta poikafarao Tutankhamon on faraoista tunnetuin, vaikka ei aikanaan ollutkaan merkittävä. Yli 3 300 vuoden takainen hauta runsaine esineineen ja Tutankhamonin elämää ja kuolemaa esittävine seinämaalauksineen löytyi vuonna 1922.

Esineitä oli yli viisi tuhatta, vaunuista kävelykeppeihin. Ne vietiin pääosin muualle, mutta myös haudasta itsestään tuli suuri turistihoukutin. Nykyisin siellä on joitakin alkuperäisiä esineitä ja ennen muuta Tutankhamon itse. Muumio lepää hapettomassa lasiarkussa.

Kosteutta, tomua ja hiilidioksidia

Hautakammio on pieni, ja siellä käyvät väkijoukot ovat suuria, yli tuhat ihmistä päivässä. Hauta on ollut pääosin auki myös konservointityön aikana.

Ihmisten tahtomattaan aiheuttamat vahingot ovat monenlaisia. Jo pelkästään heidän liikkumisensa ahtaissa tiloissa on hangannut ja naarmuttanut seinämaalauksia.

Heidän kengissään ja vaatteissaan hautaan kulkeutunut tomu on toistuvasti asettunut harmaaksi hunnuksi seinien pinnoille, eikä pölyn puhdistaminen ole ollut eduksi maalauksille.

Kävijöistä huokuva kosteus on saanut ilmankosteuden tason heittelemään, ja heidän hengitysilmansa hiilidioksidi on ollut omiaan ruokkimaan mikrobeja. Maalauksia täplittävien ruskeiden pisteiden pelättiin olevan eläviä, yhä lisääntyviä mikrobeja.

Valaistusta parannettiin, kosteutta vähennettiin

Toimiin ryhdyttiin ryhmällä, jossa oli asiantuntemusta egyptologeista arkkitehteihin, mikrobiologeista konservoijiin. Päämääränä oli paitsi haudan tarkka ja systemaattinen tutkimus ja konservointi, niin myös matkailijoiden mukavuuden parantaminen.

Nyt hautakammiossa on heillekin vähemmän kosteaa ja helpompi hengittää. Kävijöiden iloksi on parannettu myös valaistusta ja lisätty kylttejä, kulkusiltoja ja katselutasanteita.

Maalausten kunto osoittautui sittenkin suhteellisen vakaaksi, vaikka väri olikin paikoin hilseillyt ja irtoillut. Tällaisten kohtien eteen asennettiin suojakaiteet pitämään ihmiset loitolla.

Maalauksien päältä poistettiin tomun lisäksi aiempien restaurointiyritysten jälkiä. Samalla sovittiin menetelmistä, joilla maalausten kuntoa vastaisuudessa tarkkaillaan.

Mikrobit osoittautuivat kuolleiksi

Entä ne ruskeat pisteet? Ne todella ovat hometta ja sieniä. Mutta kun tilannetta verrattiin haudan löytäneen arkeologi Howard Carterin tutkijaryhmän ottamiin kuviin lähes sadan vuoden takaa, pisteet näkyivät saman kokoisina, samoissa paikoissa.

Myös DNA-tutkimus osoitti, että mikrobit olivat jo tuolloin kuolleita, eikä uusia vaurioita ole niiden vuoksi tullut. Ne saavat olla paikoillaan, sillä ne ovat syvällä maalikerroksessa ja puhdistaminen vaurioittasi kuvia.

Egyptin antiikkihallinnon virkailijat katselevat faarao Tutankhamonin sarkofagia Egyptin Kuninkaiden laaksossa.
Egyptin antiikkihallinnon virkailijat katselivat faarao Tutankhamonin sarkofagia Egyptin Kuninkaiden laaksossa ennen kuin se ja varsinainen muumio asetettiin yleisön nähtäväksi ensimmäistä kertaa marraskuussa 2007.Mike Nelson / EPA

Pitkän projektin tulokset esitellään symposiumissa tämän viikon torstaina. Yhtenä tuloksena oli myös oppi siitä, miten vastaavia yhteistyöhankkeita kannattaa tehdä muuallakin, GCI:n edustajat sanovat.

Tutankhamonin haudan ylläpitäjille laaditussa käsikirjassa on ohjeistusta muun muassa yleisömääristä, joita hautaan voi päästää ilman, että ainutlaatuinen kulttuuriaarre tuhoutuu.

GCI on julkaissut kymmenen minuutin videon (siirryt toiseen palveluun) haudasta ja sen pelastajista.

Lue myös: Kiista Tutankhamonin haudan salakammiosta ratkesi