1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Brittiparlamentti: Brexit ilman sopimusta ei voi olla hallittu

Parlamentissa esitellään erosopimuksen muutoksia, joiden tarkoituksena on parantaa sopimuksen läpimenon mahdollisuutta.

Pääministeri Theresa May puhuu Britannian parlamentissa. Kuva: Parliamentary recording unit / EPA

Britannian parlamentti äänestää huomenna tiistaina useasta esityksestä (siirryt toiseen palveluun) EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen muuttamiseksi.

Parlamentti on jo kertaalleen hylännyt pääministeri Theresa Mayn esittämän sopimuksen. Nyt sopimusta yritetään muuttaa siten, että kaikki voisivat sen hyväksyä.

Tehtävä vaikuttaa erittäin vaikealta ja tällä hetkellä todennäköisimmältä lopputulokselta vaikuttaa Britannian eroaminen EU:sta ilman minkäänlaista sopimusta (no deal).

Suurin osa parlamentin jäsenistä haluaa kuitenkin välttää tämän vaihtoehdon. Parlamentin brexit-komitea päätti tänään, että parlamentin jäsenille on annettava mahdollisuus äänestää eropäivän lykkäämisestä, jotta neuvotteluaikaa saadaan lisää. Alun perin Britannian eropäivä olisi 29. maaliskuuta, eli kahden kuukauden kuluttua.

Komitean mielestä eroaminen EU:sta ilman eroa hallinnoivaa sopimusta ei voi olla hallittu ero.

– Olemme saaneet paljon todisteita sopimuksettoman eron vaikutuksista. Komitean kanta on selvä; sitä ei pidä päästää tapahtumaan, sanoi komitean puheenjohtaja Hilary Benn.

– Kansanedustajien on saatava äänestää artikla 50 (eroilmoituksen) päivämäärän lykkäämisestä, ellei sopimusta saada aikaan ennen maaliskuun 29. päivää.

Suurin ongelma on Irlannin rajan pitäminen auki erosta huolimatta. Sen varmistamiseksi sopimuksessa on ns. backstop-menettely.

Konservatiiviedustaja sir Graham Brady aikoo tehdä esityksen, joka hänen mielestään poistaisi Irlannin ongelman. Hän aikoo esittää, että backstop korvataan "vaihtoehtoisilla järjestelyillä".

Brady sanoi BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että tapa, jolla hänen esityksensä on laadittu, voisi kerätä paljon kannatusta. Jos lisäys hyväksyttäisiin, antaisi se "pääministerille valtavasti tulivoimaa" EU:n kanssa käytäviin neuvotteluihin.

Pohjois-Irlannin edustajat brittiparlamentissa eivät kuitenkaan vaikuta innostuneen Bradyn ehdotuksesta.