Kemin uimahallin poikkeustilanne rasittaa uimaseurojen taloutta

Kemiläisissä uimaseuroissa on toiveena, että kotihalli remontoitaisiin mahdollisimman pian, sillä ratavuorojen ostaminen ja kulkeminen toiselle paikkakunnalle käyvät kalliiksi.

Uimaseurat
Kemin uimahallin sisällä on väliaikasesti seinä erottamassa käytöstä pois suljettua osaa.
Käytöstä suljetun kuntoaltaan ja lastenaltaan väliin on pystytetty väliaikainen seinä.Kati Siponmaa / Yle

Kemiläisten uimaseurojen talous on joutunut tiukille Kemin uimahallin osittaisen sulkemisen takia. Uimaseurat eivät pysty järjestämään kotihallissa esimerkiksi uintikisoja, jotka ovat oleellinen osa seurojen tulonhankintaa.

Lisäkustannuksia uimareille tuovat Torniosta ostettavat ratavuorot ja kulkeminen Tornioon, jonka vanhemmat maksavat tällä hetkellä. Kemin Uimaseuran puheenjohtaja Minna Tiensuu sanoo, että kulkeminen Tornioon näkyy jonkin verran seuran harrastajamäärissä.

– Kulkeminen on tullut perheille kalliiksi eivätkä vanhemmat pysty aina töiden puolesta kuljettamaan lapsia harjoituksiin Tornioon. Muutama pienempi uimari on valitettavasti joutunut luopumaan harrastuksesta, sanoo Tiensuu.

Molemmissa seuroissa on perustettu vanhempien kesken viestirinki, jossa yritetään järjestää kimppakuljetuksia Tornion halliin.

– Meillä on myös uimareita esimerkiksi Tervolasta. He ovat saaneet järjestettyä kulkemisen Kemiin, mutta Tornion suuntaan se ei ole hoitunutkaan yhtä helposti, harmittelee Tiensuu.

Myös Kemin Työväen Uimareissa on tapahtunut vaihtoa juuri pienemmissä harrastajissa, mutta seuran puheenjohtajan Jani Kinnusen mukaan se on niin sanottua luonnollista poistumaa.

– Samaan aikaan uusia uimareita on kuitenkin tulossa jatkuvasti pienempiin opetusryhmiin, Kinnunen sanoo.

Perheiltä perittäviä harjoitusmaksuja on jouduttu korottamaan

Kallistuneet harrastuskustannukset näkyvät siten, että Kemin Työväen Uimarit on joutunut nostamaan harjoitusmaksuja niiltä lapsilta ja nuorilta, jotka käyvät harjoittelemassa Torniossa.

Kemin kaupunki ja uimaseurojen edustajat neuvottelevat uimahallin ja seurojen tilanteesta tällä viikolla. Kinnusen mukaan toiveena on, että Kemin ja Tornion kaupunki saavat sovittua keskenään kustannusten kohtuullistamisesta kemiläisille uimareille.

Kemin Uimaseuran puheenjohtaja Minna Tiensuu toivoo, että alaikäiset ja SM-statuksen omaavat uimarit saisivat harjoitella ilman ylimääräisiä maksuja. KemTun puheenjohtaja Jani Kinnunen toivoo puolestaan, että Kemin halli otettaisiin nopeasti kaupungissa kuntoon hoidettavien kohteiden listalle.

– Toivottavasti Kemin kaupunki saa hallin kattoremontin käyntiin, että pääsisimme harjoittelemaan viimeistään joulukuussa Kemin halliin, sanoo Kinnunen.

Kemin uimahallin henkilökuntaa molemmista seuroista kiitellään venymisestä ikävässä tilanteessa. Uimahallista on järjestetty mahdollisimman paljon harjoitusaikaa toiminta-altaan kahdelle radalle ja joustettu aukioloajoissa kilpauimareita varten.