Uusi lumi voi kaataa isoja puita linjoille – Järvi-Suomen Energia on kuukaudessa korjannut sähkövikoja puolen vuoden edestä

Sähkönjakeluyhtiö on valmistautunut tiistain ja keskiviikon aikana tuleviin uusiin lumisateisiin.

Lyhyet
Sähköasentaja kiipeää sähkötolppaan
Toni Pitkänen / Yle

Sähkönjakeluyhtiö Järvi-Suomen Energia on korjannut tammikuun aikana yhtä paljon keskijänniteverkon sähkövikoja kuin tavallisesti puolen vuoden aikana.

– Normaalisti keskijänniteverkosta korjataan noin 1 100 vikaa vuodessa. Nyt olemme tänä vuonna korjanneet 500–600 vikaa, Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen sanoo.

Järvi-Suomen Energialla on asiakkaita Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa.

Aapeli-myrsky katkoi sähköt noin 18 000 sähkönjakeluyhtiön asiakkaalta Etelä-Savosta, ja sen jälkeen sähkökatkot ovat kiusanneet kotitalouksia sinnikkäästi koko tammikuun.

Pajunen kertoo koko yhtiön tehneen ylitöitä, ja kaikki yhtiön toiminta keskittyy vikojen korjaukseen.

– Kaikki rakentamistyöt on keskeytetty ja urakoitsijoidenkin voimavarat keskitetään linjojen korjaukseen ja sähköjen ylläpitämiseen.

Tiistain ja keskiviikon aikana Etelä-Savoon odotetaan uusia lumisateita. Ohuemmat sähkölinjoille taipuneet oksat on raivattu pois.

– Nyt alkaa isompia puita kaatua, ja niiden latvoja katkeilla sähkölinjoille.

Pajunen kertoo, että yksittäisessä puussa voi olla 2 000–3 000 kiloa lunta, joka voi katketessaan rikkoa sähkölinjan.

– Siinä ei pelkkä puun raivaaminen riitä, vaan linjakin joudutaan korjaamaan.

Tiistaina illasta alkaen Järvi-Suomen Energialla on valmiudessa yli sata sähköasentajaa. Myös muun muassa asiakaspalvelutehtäviin varaudutaan lisätyövoimalla.