1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Stefan Löfven

Juha Sipilä: Suomella ei ole painetta tehdä päätöksiä Nato-jäsenyydestä – Ruotsin ja Suomen pääministerit tapasivat Helsingissä

Ruotsin pääministeri Löfven totesi, ettei hänellä ole tarvetta arvuutella Suomen ratkaisuja Naton suhteen.

Stefan Löfven
Päämisterit Löfven ja Sipilä kertovat tapaamisensa tuloksista
Päämisterit Löfven ja Sipilä kertovat tapaamisensa tuloksista

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on onnitellut Ruotsin pääministeriä Stefan Löfveniä uuden hallituksen muodostamisesta.

– Onneksi olkoon. Olet juuri lopettanut maratonisi muodostamalla uuden hallituksen, Sipilä sanoi pääministerien tiedotustilaisuudessa.

Löfven Sipilä tapasivat aamulla Helsingissä. Sipilän mukaan pääministerit aloittivat keskustelunsa puhumalla biotaloudesta. Suomi pitää yhteistyön syventämistä tärkeänä. Sipilän mukaan pääministerit puhuivat myös puolustusyhteistyöstä ja EU-asioista.

Sipilä totesi tiedotustilaisuudessa, että Britannian EU-eron suhteen pallo on nyt Britannian päässä. Maan on kerrottava, mitä se haluaa brexitiltä.

– Koska tilanne on epäselvä, valmistaudumme kaikkiin mahdollisuuksiin, Sipilä sanoi.

Löfvenin mukaan pääministerit sopivat tapaamisessa EU-yhteistyön syventämisestä. Suomin ja Ruotsin tavoitteet EU:ssa ovat hänen mukaansa yhteneväisiä.

Pääministerit keskustelivat myös muuttoliikkeestä, ilmastokysymyksistä sekä EU:n ulkosuhteista muun muassa Venäjän ja Kiinan kanssa.

Kysymyksiä ydinaseista ja Natosta

Pääministereiltä kysyttiin, miten Suomeen vaikuttaisi se, että Ruotsi liittyisi kansainväliseen ydinasekieltosopimukseen. Sipilä ei ottanut tähän kantaa mutta totesi, että on tärkeää torjua ydinaseiden uhkaa ja että Suomi ja Ruotsi tekevät yhteistyötä asiassa.

Löfvenin mukaan Ruotsin hallitus vasta tutkii, mitä vaikutuksia sopimukseen liittymisellä voisi olla. Hänen mukaansa ydinasekysymys on laajempi eikä kyse ole vain yksittäisestä sopimuksesta.

Ydinaseet täysin kieltävä sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa vuonna 2017. Ydinasevallat ja Nato-maat eivät kannata sopimusta, joka ei ole vielä tullut voimaan. Myös Suomi ja Ruotsi ovat jättäytyneet sopimuksen ulkopuolelle.

Pääministereiltä kysyttiin myös, miten Suomen ja Ruotsin yhteistyöhön vaikuttaa se, että Ruotsi päätti hallitusohjelmassaan olla hakematta Nato-jäsenyyttä, kun taas Suomen seuraava hallitus voisi päättää asiasta toisin.

– Suomessa ei ole painetta tuohon suuntaan. Toivoni ja arvaukseni on, että nykyinen tilanne pysyy ennallaan, Sipilä sanoi.

Löfven sanoi, ettei hänellä ole tarvetta arvuutella Suomen päätöksiä. Hänen mielestään Ruotsin päätös pysyä Naton ulkopuolella vakauttaa lähiympäristöä.

Löfven tapasi maanantaina Niinistön

Löfven on tehnyt uuden pääministerikautensa ensimmäisen ulkomaanmatkan Suomeen. Maanantaina Löfven tapasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä.

Keskustelujen aiheita olivat Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö, yhteistyö arktisella alueella, Itämeren alueen turvallisuustilanne ja eurooppalainen puolustusyhteistyö.

Löfven valittiin uudelle pääministerikaudelle vaivalloisten hallitusneuvottelujen jälkeen. Hallitus aloitti tehtävässään 21. tammikuuta.

Hallituksessa jatkavat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Merkittävä muutos on kuitenkin se, että vähemmistöhallitus saa tukea blokkirajan toiselta puolelta keskustapuolueelta ja liberaaleilta. Ruotsissa oikeisto ja vasemmisto eivät ole yleensä tehneet hallitusyhteistyötä.

Keskusta ja liberaalit ovat hallituksen ulkopuolella mutta lupaavat tehdä yhteistyötä budjettikysymyksissä. Vastineeksi hallitus on taipunut tekemään talousliberaaleja uudistuksia. Keskiryhmät arvioivat, että vasemmistoyhteistyö on ainoa tapa pitää ruotsidemokraatit pois vallasta.

Lue myös:

Ruotsin Löfven esitteli hallituksen – Margot Wallström ja Magdalena Andersson jatkavat ministereinä

Analyysi: Ruotsi saa heikon punavihreän hallituksen, joka voi kaatua vasemmiston saamiin lupauksiin – "Paperi, jota ette koskaan näe"Ruotsin keskustan Annie Lööf: Löfvenin hallitus on paras olemassaoleva ratkaisu

Analyysi: Ruotsalaiset puolueet opettelevat hallitusyhteistyötä, jota on Suomessa tehty vuosikymmeniä

Lue seuraavaksi