Etelä-Savon lumituhot jäämässä pienemmiksi kuin viime vuonna Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Ylä-Savossa

Aapeli-myrskyn seurauksena puita on taipunut ja katkeillut. Suojasää toisi helpotusta lumen painon alla taipuville puille.

Lyhyet
Tykkylumen kaatamia puita.
Jarmo Nuotio / Yle

Etelä-Savossa puut ovat painavan lumikuorman alla. Metsäkeskuksen Mikkelin aluejohtaja Antti Heikkilä kuvailee lumitilanteen olevan puille rankempi kuin pitkään aikaan. Lumen aiheuttamat tuhot metsille eivät ole kuitenkaan Heikkilän mukaan vakavat. Puita on kaatunut vain harvakseltaan.

Viime vuonna tykkylumi aiheutti laajoja tuhoja metsän omistajille Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Ylä-Savossa. Heikkilä ei usko, että Etelä-Savossa kohdattaisiin samankaltaista tilannetta tänä vuonna, mutta uusi lumimyrsky voi muuttaa tilannetta.

– Jos lunta tulee reippaasti, ja se tarttuu kiinni oksiin, riskit vahinkoihin lisääntyvät. Jokainen kilo lunta lisää riskiä.

Puita uhkaavan lumitilanteen aiheutti Heikkilän mukaan Aapeli-myrsky. Myrskyssä lunta tuli paljon, ja se tarttui puiden oksiin kiinni. Lisäksi tuulen vuoksi lumi on jäätynyt puiden oksille epätasaisesti. Puut taipuvat, kun lumen paino on vain niiden toisella puolella.

Herkempiä lumen painolle ovat lehtipuut. Nyt lumi on niin painavaa, että myös tukevat kuuset ja männyt ovat taipuneet.

Tilanne on jatkunut Aapeli-myrskystä saakka, sillä alueella ei ole ollut suojasäätä. Leudompi sää voisi pudottaa oksilta niihin kiinni jäätynyttä lunta ja keventää puiden painotaakkaa.

Heikkilä uskoo, että tykkylumituhoilta voi suojautua ajoissa tehdyllä ensiharvennuksella. Hänestä nuorten metsien ensiharvennuksessa on parantamisen varaa Etelä-Savossa. Ajoissa tehty metsänharvennus vahvistaisi puita, jolloin ne eivät katkeaisi lumen painosta.