Lumipyry piinaa työmatkaliikennettä Uudellamaalla – Ylen meteorologi: ”Kevyttä pakkaslunta voi tulla kahdessa vuorokaudessa jopa 30 senttiä”

Lumipyry haittaa maantieliikenteen lisäksi raide- ja lentoliikennettä.

Liikennesää
Sääennusteanimaatio 18.-30.1.
Sääennusteanimaatio 18.-30.1.

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä Uudellamaalla. Keliä huonontavat lumipyry ja pöllyävä lumi.

Ylen meteorologi Joonas Koskela kertoo, että runsas lumisadealue leviää pääkaupunkiseudulle lännestä juuri pahimman iltapäiväruuhkan aikaan.

– Tässä lähituntien aikana ajokeli tulee muuttumaan paikoin jopa erittäin huonoksi.

Lumi sataa kevyenä ja pölisevänä pakkaslumena, jota voimakas tuuli kinostaa. Lumipyry yhdistettynä pöllyävään pakkaslumeen heikentää näkyvyyttä huomattavasti ja hankaloittaa liikennettä.

Koskela muistuttaa, että ajorampeista ja risteysalueista tulee pakkaslumen vuoksi liukkaita. Myös kinostuva lumi voi tehdä risteysalueista hankalia.

Pyryttämällä tulevaa kevyttä pakkaslunta voi kertyä tämän vuorokauden aikana 10–15 senttimetriä. Koskela arvioi, että seuraavan vuorokauden aikana lunta voi sataa vielä lisää.

– Jos huonosti käy, kevyttä pakkaslunta voi tulla seuraavan kahden vuorokauden aikana jopa 20–30 senttiä pääkaupunkiseudulle ja lähiympäristöön.

Sää haittaa lento-, juna- ja metroliikennettä

Lumipyry haittaa Ilmatieteen laitoksen mukaan maantieliikenteen lisäksi raide- ja lentoliikennettä. Finavian tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)mukaan kova sivutuuli viivästyttää lentoliikennettä iltapäivällä.

Lisäksi työmatkaliikennettä vaikeuttaa lähijunien myöhästymiset. HSL kertoo lähijunien R, Z, I ja P olevan iltapäivällä ja alkuillasta myöhässä sekä lentoasemalle että Helsinkiin päin. Syynä myöhästymisille on radan tekninen vika.

Myös A-lähijunia Leppävaaraan ja Helsinkiin on peruttu. K-lähijuna ajetaan harvennetuin lähdöin Helsingistä ja Keravalta sääolosuhteiden vuoksi.

Myöhästymisiin on syytä varautua myös kaukojunissa. Illalla puoli kuuden aikoihin kaukojunista oli aikataulussaan noin kolmannes ja lähiliikenteen junista 35 prosenttia.

Myös metroa liikennöidään kelistä johtuen harvennetuin vuorovälein.

– Lumi on aiheuttanut sen, etteivät vaihteet käänny haluttuun asentoon. Lisäksi aiemmin oli ongelmia jännitteiden kanssa Itäkeskus–Mellunmäki välillä, mikä aiheutti raidevirtapiirihäiriöitä metron turvalaitteeseen, HKL:n vastaava liikenteenohjaaja Timo Ansamaa kertoo.

Metroliikenteestä on poistettu kuusi vuoroa, jonka vuoksi vuorovälit pitenevät paikoin 5–10 minuuttia. Häiriöiden arvioidaan kestävän iltaseitsemään.