Puut ovat jo katkeamispisteessä lumikuorman alla – "Nyt on parempi olla menemättä metsään"

Puut taipuvat kasvavan lumikuorman alla uhkaavasti. Riskinä on, että puita kaatuu sähkölinjoille ja teille.

sähkönjakelu
Taivas näkyy tykkylumen takaa.
Jarmo Nuotio / Yle

Puiden kasvava lumikuorma uhkaa sähköverkkojen toimivuuden lisäksi myös ulkona liikkuvien turvallisuutta. Etelä-Savossa pelastuslaitos, muut viranomaistoimijat, sähköverkkoyhtiöt ja kunnat valmistautuvat maanantaina illalla alkavaan lumisateeseen, joka voi tuoda maakuntaan jopa kymmenestä viiteentoista senttiä lisää lunta.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti sanoo, että sään lauhtuminen ja lumisade tuovat haasteita kaikille viranomaistahoille.

– Ilma lauhtuu, mikä on toisaalta hyväkin asia. Se kuitenkin lisää myös ilmankosteutta ja samalla puissa olevan tykkylumen painoa. Pahimmassa skenaariossa puita voi lähteä kaatumaan linjoille entistä enemmän ja puiden latvoja voi katkeilla. Sitä silmällä pitäen valmistaudumme toimimaan muiden viranomaisten kanssa yhteistyössä.

Jää kotiin, koska puu voi kaatua päälle

Poikkeuksellinen lumikuorma vaatii varautumista viranomaisten lisäksi myös kansalaisilta. Pelastuspäällikkö toivoo, että ihmiset hillitsisivät ulkoiluintoaan puiden kaatumisvaaran vuoksi.

– Uhkana on nimenomaan tykkylumi. Lisääntyvä lumi kertyy puihin ja aiheuttaa suurimman riskin. Niissä paikoissa, missä lumikuorman näkee heti ja puiden latvat ovat taipuneet, on syytä jo välttää metsässä liikkumista.

Pelastuspäällikkö Halmeslahden mielestä kotiin jääminen on joissain tilanteissa metsään menemistä parempi vaihtoehto.

– Jos näkee selvästi, että ympärillä on todella taipuneita latvoja ja puita, on parempi olla menemättä metsään. Puu voi katketa todella yllättäen ja tulla hyvinkin voimalla alas.

Pelastuslaitos toivoo: auraa sivutie jo ennalta, jätä puomi auki

Sähköverkkoyhtiöt tekevät töitä riskipuiden poistamiseksi maapartioiden ja helikopterien voimin. Halmeslahti sanoo kuitenkin, että kaikkia vikapaikkoja ei pystytä ennustamaan.

– Pahimmilla alueilla puita on niin paljon, ettei kaikkia pysty kertakaikkiaan poistamaan ennakkoon. On vain katsottava, mikä puu kaatuu, ja korjattava sen myötä.

Vikakorjausten helpottamiseksi pelastuslaitos toivoo, että sivutiet aurattaisiin jo ennalta ja yksityisteiden puomit jätettäisiin auki, jotta sähkönjakeluyhtiöiden vikapartiot pääsevät mahdollisimman ripeästi korjaamaan verkon vikoja.