Esperi Caren Kokkolan yksikköön yllätystarkastus: puutteita ei löytynyt

Syynä oli muun muassa omaisten huoli muualla Esperi Caren yksiköissä havaittujen puutteiden vuoksi.

vanhukset
seniorin jalat
Ismo Pekkarinen / AOP

Esperi Caren Hoivakoti Fionaan tehtiin yllätystarkastus Kokkolassa maanantaina. Tarkastus tehtiin yhtiön toiminnassa muualla havaittujen puutteiden sekä julkisuuskohun aiheuttaman huolen takia, kertoo Keski-Pohjanmaalla sote-palveluista vastaavan Soiten vt. toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi.

Tarkastuskäynnillä ei löytynyt puutteita. Tarkastuksessa kiinnitettiin huomiota yksikön yleisilmeeseen ja siihen, miten vanhukset yksikössä voivat. Esperi Caren Kokkolan yksikössä on yli 50 vanhusta.

– Yksikössä oli levollinen ja rauhallinen tunnelma, ja vanhukset vaikuttivat voivan hyvin.

Valvira keskeytti perjantaina Esperi Caren Kristiinankaupungin hoivakodin toiminnan Aluehallintoviraston valvontaraportissa ilmenneiden vakavien puutteiden vuoksi.

– Tämän alueen omaisilla, vanhuksilla ja päättäjillä oli huoli siitä, mitä alueella olevassa Esperin yksikössä tapahtuu, Korkiakoski-Västi kertoo.

Ongelmia on ollut aiemmin myös Kokkolassa

Korkiakoski-Västin mukaan Esperi Caren toimintaan on jouduttu puuttumaan myös Kokkolassa aiemmin. Hoivakoti Fiona valmistui kesällä 2016.

– Meillä on ollut yksi kerta, jolloin teimme määräaikaisen ratkaisun, jonka myötä emme sijoittaneet yksikköön uusia vanhuksia ennen kuin havaitut ongelmat korjattiin. Ongelmat liittyivät hoitajien määrään ja lääkelupa-asioihin, Korkiakoski-Västi sanoo.

Korkiakoski-Västin mukaan hoivakoteihin tehdään tarkastuksia suunnitellusti tai pistokäynteinä. Valvonnan piirissä ovat myös Soiten omat yksiköt.

Tarkastuskäynneillä valvotaan hoidon laatua, hoitajien riittävyyttä ja sitä, ovatko hoitajien lääkeluvat kunnossa. Myös aluehallintovirasto valvoo hoivakotien toimintaa.

Soite jatkaa palvelujen ostamista Esperiltä.

– Meillä ei ole tällä hetkellä mitään epäilystä siitä, etteivätkö asiat Esperissä ole tällä hetkellä kunnossa. Kun valvontaa tapahtuu koko ajan, niin myös ongelmat tulevat esille ja niitä ratkaistaan aktiivisesti.

Soiten vastaava toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi pitää hyvänä, että viikonvaihteessa julkisuuteen nousseet vanhustenhoidon ongelmat ovat korostaneet valvonnan merkitystä.

– Me olemme julkisella sektorilla usein hyvin arkoja suorittamaan valvontaa, ja nyt meille on todistettu, että se on yksi tärkeimmistä asioista myös ikäihmisten hoitamisessa.