Norovirusta liikkeellä Lapissa – influenssaa selvästi viimevuotista vähemmän

Norovirusta esiintyy nyt normaalivuoden tapaan. Influenssa näyttää ainakin toistaiseksi päästävän lappilaiset helpommalla kuin vuosi sitten.

tartuntataudit
Käsiä pestään vedellä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Talven tautikirjoon on tullut nyt influenssan ja normaalin flunssan lisäksi myös norovirusta.

Jokatalvinen norovirus aiheuttaa vatsakipua, oksentamista, ripulia ja tyypillisesti myös kuumeilua. Taudin itämisaika on lyhyt ja oireita kestää yleensä 1–3 päivää.

Länsi-Pohjan akuuttiklinikan ylilääkäri Tapio Åman kertoo, että vatsatautitapaukset ovat nyt lisääntyneet, mutta kohtuudella.

– En nyt mitään epidemiaa näkisi tässä. Meillä ei ole tarvinnut eristää osastoja toisin kuin joinakin vuosina, kun tauti on ollut oikein ärhäkkä.

Myös influenssa näyttää päästävän lappilaiset tänä talvena helpommalla kuin viime vuonna.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan diagnosoituja influenssatapauksia on tämän vuoden puolella ollut Länsi-Pohjan alueella 16 ja Lapin sairaanhoitopiirin alueella 74.

Viime vuonna influenssatapauksia rekisteröitiin Lapissa 822 ja Länsi-Pohjassa 653.

– Influenssaa esiintyy aika satunnaisesti, viime vuoteen verrattuna selvästi vähemmän. Infektio-osastolla ei ole joka päivä influenssapotilaita. Valtakunnallisesti epidemia on saavuttanut Suomen, mutta vuosittain se kohtelee alueita eri tavalla. Viime talvena se kohteli meitä vähän rajummin, Tapio Åman sanoo.