Perämeren Pensaskarin paimenviikot kiinnostivat satoja hakijoita

Pensaskari on Metsähallituksen paimenviikkojen uusi kohde. Loppujen lopuksi on säästä kiinni, pääseekö paimeneksi Perämeren saareen.

Meri-Lappi
Pensaskarin rakennuksissa voi tutustua entisaikojen kalastuskulttuuriin.
Jari Vesa / Yle

Metsähallituksen paimenviikkojen suosio näyttää kasvavan vuosi vuodelta. Ensi kesän paimenkohteisiin tuli yli 11 600 hakemusta, kun viime vuonna vastaava luku oli 8 480.

Jaossa oli yhteensä 174 paimenviikkoa 14 kohteessa. Eniten hakijoita kiinnostivat Pohjois-Lapin ja Lieksan Kolin kohteet, joista suosituimmat keräsivät kukin yli tuhat hakijaa.

Uuteen Perämeren Pensaskarin kohteeseen, johon ilmoitettiin säävaraus, hakijoita oli vähiten, mutta kuitenkin lähes 500. Toinen uusi saarikohde, Oulujärven Ärjänsaari, sai 715 hakijaa.

Perämeren paimenviikot toteutetaan heinäkuusta elokuun puoliväliin, mutta viikoille on siis annettu säävaraus, joten viikkojen toteutuminen ei täysin varmaa.

Käytännön työtä luonnon suojelemiseksi

Paimenviikkojen konseptissa paimen vuokraa tilan viikoksi itselleen. Bonuksena tulevat eläimet, joista vastuu säilyy Metsähallituksen Luontopalveluilla. Jokainen paimen ohjeistetaan viikon alussa seuraamaan eläinten hyvinvointia. Viikoista saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon.

Metsähallitus luonnehtii paimenviikkojen tärkeimmäksi tarkoitukseksi hoitaa arvokkaita perinnebiotooppeja ja ylläpitää monimuotoisuutta, sillä lampaat ja lehmät ovat parhaita suojelualueiden perinnemaisemien hoitajia.

Perämeren uudessa kohteessa lammaspaimenet majoittuvat Pensaskarin Paimentuvassa, joka on vaatimaton ja sähköistämätön tupa. Esimerkiksi juomavesi on tuotava mukana. Paimenen pestiin kuuluu myös avata aamuisin ja sulkea iltaisin Pensaskarin kalastustukikohta.

Paimenviikot arvotaan kiinnostuneiden kesken ja hakijoille ilmoitetaan tuloksista helmikuun aikana.