1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymenlaakson keskussairaalan vanhalle torniosalle ollaan hakemassa purkulupaa

Purkuluvan hakemista perustellaan muun muassa sillä, että peruskorjaus tulisi yhtä kalliiksi kuin uudisrakentaminen.

keskussairaalat
Kymenlaakson keskussairaalan uusi laajennusosa ulkoa.
Kymenlaakson keskussairaalan uusi rakenteilla oleva laajennusosa.Juha Korhonen / Yle

Uusi maakunnallinen sote-kuntayhtymä Kymsote harkitsee Kymenlaakson keskussairaalan vanhan torniosan purkamista. Kuntayhtymän hallitus käsittelee perjantaina toimitusjohtajan esitystä, jonka mukaan purkulupaa pitäisi hakea.

Torniosasta on tarkoitus purkaa ylimmät kerrokset. Nykyinen kolmas kerros jäisi käyttöön ja sen päälle rakennettaisiin uudet ilmanvaihto-konehuoneet.

Purkuluvan hakemista perustellaan muun muassa sillä, että peruskorjaus tulisi yhtä kalliiksi kuin uudisrakentaminen. Toiminnallisesti torniosasta ei peruskorjaamalla saataisi uudisrakennuksen veroista.

Toimitusjohtajan esityksen mukaan alueelle jouduttaisiin myös hakemaan lisää rakennusoikeutta, mikäli torniosan ylimpiä kerroksia ei purettaisi. Samalla kasvaisivat väestösuojatarve ja hankkeen kustannuspaineet miljoonilla euroilla.

Esityksessä tosin mainitaan, että purkuvan voisi tarvittaessa jättää myös käyttämättä. Myös purettavien kerrosten määrää voidaan vielä muuttaa.

Laajennus ilman peruskorjausta?

Kymenlaakson keskussairaalassa on menossa laajennus ja vanhaa sairaalaa on ollut tarkoitus peruskorjata.

Esillä on ollut myös vaihtoehtoinen suunnitelma, että peruskorjauksen sijaan rakennettaisiin toinen kokonaan uusi rakennus, ja nykyisen sairaalan ylimpiä kerroksia purettaisiin. Lopullisia päätöksiä vaihtoehtojen välillä tehdään kuitenkin vasta kesällä.

Laajennustyöt ovat aikataulussaan ja sairaalan uudet tilat valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Valtaosa toiminnoista siirtyy lajennusosaan vanhan sairaalan puolelta.

Lue seuraavaksi