Suomi edelleen korruptiovertailun puhtoisimpia – korruptionvastainen järjestö kehottaa tarkkailemaan Yhdysvaltoja

Suomi on ollut Transparency Internationalin vertailussa jo pitkään kolmen vähiten korruptoituneimman joukossa.

Korruption vastustaminen
Mies pitelee kylttiä
Keniassa osoitettiin mieltä korruptiota vastaan toukokuussa 2018. Transparency Internationalin vertailussa Kenia jää korruptoituneimpaan päähän sijalle 144.Dai Kurokawa / EPA

Suomi, pohjoismaat ja muut vanhat liberaalit valtiot pitävät edelleen pintansa kansainvälisessä korruptiovertailussa. Korruptionvastaisen järjestön Transparency Internationalin vertailun (siirryt toiseen palveluun) kärkikolmikko ovat Tanska, Uusi-Seelanti ja Suomi. Kärkikymmenikköön mahtuvat myös Ruotsi ja Norja.

Yleisesti korruptio ei näytä kuitenkaan Transparencyn mukaan vähenevän. Järjestön mukaan korruption vastaiset ponnistelut ovat pysähtyneet monessa maassa, vaikka kansalaiset vaativat toimia.

Järjestön toimitusjohtajan Patricia Moreiran mukaan tämä liittyy demokratian kriisiin eri puolilla maailmaa.

– Ympäri maailmaa demokraattisia instituutioita uhkaavat usein autoritaarisuuteen tai populismiin taipuvaiset johtajat. Vallan rajoitteita ja kansalaisten oikeuksia on vahvistettava, Moreira sanoo järjestön tiedotteessa.

Esimerkeiksi tästä kehityksestä järjestö nostaa Unkarin ja Turkin, joiden kummankin pistemäärä vertailussa on pudonnut merkittävästi viiden viime vuoden aikana.

Erityistä huomiota järjestö kehottaa kohdistamaan Yhdysvaltoihin, joka putosi pitkästä aikaa korruptiovertailun 20 kärkimaan joukosta. Transparencyn mukaan Yhdysvalloissa "eettiset normit ovat rapautumassa vallan korkeimmalla tasolla".

Transparency Internationalin vertailussa on mukana 180 maata, ja se perustuu kyselytutkimuksiin ja asiantuntija-arvioihin. Tämän vuoden vertailussa vähiten korruptoituneeksi arvioitu Tanska saa 88 pistettä asteikolla 0–100 ja korruptoineimpana pidetty Somalia vain 10.

Järjestö on laskenut julkisen sektorin korruptoituneisuutta kuvaavaa indeksiä vuodesta 1995 lähtien.

Lisää aiheesta:

Vertailusta tarkemmin Transparency Internationalin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Ylen uutinen edellisvuoden vertailusta: "Uusi korruptiotutkimus vakava varoitus EU:lle" – Unkari alamäessä, myös Suomen pisteet laskeneet