1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kotihoidon tuen leikkauksella vain pieni vaikutus työllisyyteen, brittiparlamentissa taas brexit-äänestys, pyry heikentää ajokeliä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lapsen varpaat.
Tiina Jutila / Yle

Perhevapaauudistuksen toteuttaminen ensi hallituskaudella on monen puolueen toiveissa, mutta suuria työllisyysvaikutuksia tai ratkaisua syntyvyysongelmaan ei uudistukselta kannata odottaa, selviää Ylen saamista tiedoista. Erityisesti nykyistä kotihoidon tukea on pidetty naisia kotiin passivoivana.

Yle tutki: Hoivajätti Attendolla ongelmia ympäri Suomea – hoivakodeissa aliravittuja, ulkoilua harvoin ja likaisissa vaipoissa nukkumaan

vanhan naisen käsi ja rollaattori
AOP

Julkinen keskustelu vanhushoivan tilasta on viime päivinä keskittynyt Esperi Caren laiminlyönteihin. Ylen selvityksessä paljastuu, että Suomen suurin hoivapalveluyhtiö Attendo painii samankaltaisten ongelmien kanssa. Puutteita on ollut asiakkaiden ravitsemuksessa, hygieniassa ja ulkoilumahdollisuuksissa. Pääsyynä ongelmiin on se, että hoitohenkilökuntaa on liian vähän. Valvontaviranomaisen asiakirjojen mukaan tietyissä hoivakodeissa ongelmat ovat jatkuneet vuosikausia.

Brexit-show jatkuu Britannian parlamentissa

Mielenosoittaja Englannin parlamenttitalon edustalla
Andy Rain / EPA

Britannian parlamentti äänestää tänään pääministeri Theresa Mayn seuraavista askelmerkeistä. Mayn EU:n kanssa neuvottelema sopimusesitys kaatui toissa viikon äänestyksessä, ja nyt kansanedustajat ovat tehneet esitykseen lisäyksiä. Tosin EU:n mahdollinen vastaus mahdollisiin lisäyksiin on arvoitus. Britannia saattaa erota maaliskuun lopulla EU:sta myös ilman sopimusta. EU-kirjeenvaihtajamme analysoi, mitä sopimukseton ero merkitsisi EU-maille.

Tamperelaiset taloyhtiöt vaativat vesilaitokselta miljoonakorvauksia putkien syöpymisistä

Ilmakuva Tampereen Haapalinnan asuinalueesta
Jussi Mansikka / Yle

Muutaman vuoden ikäisten talojen kupariputkia syövyttäneen ilmiön syy on yhä mysteeri. Tampereella neljän asunto-osakeyhtiön ja vesilaitoksen putkikiista on menossa oikeuteen toukokuussa. Nurmijärvellä taloyhtiö vaatii korvauksia rakennusyhtiöltä. Kuparisia käyttövesiputkia on syöpynyt muutamassa vuodessa ainakin kymmenillä asuinalueilla ympäri Suomea. Yhdistävä tekijä on pohjavedessä yleisesti esiintyvän piin käyttäytyminen putken sisällä. Asiantuntijat kaipaavat kuitenkin lisätutkimuksia.

Eero Milonoff palkittiin Ruotsissa

Gräns-elokuvassa näyttelevät Eero Milonoff ja Eva Melander.
Gräns-elokuvassa näyttelevät Eero Milonoff ja Eva Melander.Festival de Cannes

Suomalaisnäyttelijä Eero Milonoff sai maanantai-iltana parhaan miessivuosan Guldbagge-elokuvapalkinnon Ruotsissa elokuvasta Raja (Gräns). Raja kertoo ruotsalaisen Eva Melanderin esittämästä tullivirkailija Tinasta ja tämän kohtaamasta Eero Milonoffin esittämästä muukalaisesta Voresta, jolla on samanlaiset peikkomaiset kasvot kuin Tinalla. Guldbaggen myöntää Ruotsin elokuva-akatemia ja se on maan arvostetuimpia elokuva-alan palkintoja.

Runsaat lumisateet jatkuvat

tiistain sääkartta
Yle

Lunta sataa tänäänkin lähes koko maassa, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Lumisade voi tulla runsaampana etelässä iltapäivällä ja illalla. Lämpötila vaihtelee etelän muutamasta pakkasasteesta pohjoisen 15-20 asteeseen. Ajokeli on huono lumipyryn vuoksi. Erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Huonon ajokelin varoitus on voimassa Rovaniemen ja Sallan korkeudelle asti.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi