1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Siirtolaislaiva yhä jumissa Sisilian edustalla – Hollanti ei huoli Italian torjumaa joukkoa

Sea Watch 3 alus on jo toista kertaa jumissa Italian rannikolla.

Saksalaisen kansalaisjärjestön Sea Watch -alus toi yli 230 Välimereltä pelastettua siirtolaista Italiaan Reggio Calabrian satamaan kesäkuussa 2018. Kuva: Marco Costantino / EPA

Hollanti on kieltäytynyt Italian pyynnöstä ottaa vastaan Välimereltä pelastettu siirtolaisryhmä. Vajaan 50 ihmisen joukko pelastettiin saksalaisen kansalaisjärjestön Sea Watch 3 -alukseen Libyan edustalla toissa viikolla.

Maanantaina Hollantiin rekisteröity laiva oli lähellä Sisilian rannikkoa, mutta Italian hallitus on kieltänyt päästämästä sitä satamiin. Kolme italialaiskaupunkia on tarjoutunut ottamaan laivan vastaan. Italian hallituspuolueiden johtajat ovat halunneet ohjata laivalla olevat siirtolaiset Hollantiin, Saksaan tai Ranskaan.

Hollannin oikeus- ja turvallisuusministeriön mukaan maahan ei oteta alukselta yhtään ihmistä ennen kuin syntyy pysyvä sopimus siitä, miten EU:n alueelle pyrkivät pakolaiset erotellaan taloudellisista syistä matkaan lähteneistä siirtolaisista.

– Heidät, joilla ei ole oikeutta kansainväliseen suojeluun, on käännytettävä välittömästi heidän saapuessaan Euroopan rajoille, ministeriön lausunnossa todetaan.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vaati maanantaina, että laiva täytyy päästää lähimpään satamaan. UNHCR:n mukaan tilanne laivalla on kriittinen, erityisen huolissaan järjestö sanoo olevansa yksin matkalla olevista alaikäisistä.

Italian pääministerin kansliasta todettiin maanantaina, että heti kun Hollanti ottaa vastuun siirtolaisista, Italia auttaa heitä siirtymään Hollantiin. Pääministeri Giuseppe Conte lupasi lausunnossaan tarvittaessa lääkintätarvikkeita laivalle.

Sea Watch 3 on jumissa Välimerellä jo toista kertaa. Vuodenvaihteen jupakka päättyi siihen, kun kahdeksan EU-maata, Italia mukaan lukien, suostui ottamaan vastaan osan laivaan pelastetuista.

Aiemmin aiheesta:

Italiassa tuomioistuin suosittelee oikeudenkäyntiä sisäministerin turvapaikkapolitiikasta