1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venezuela

Yhdysvallat asetti pakotteita Venezuelan valtiolliselle öljy-yhtiölle

Venezuelan presidentin Nicolas Maduron mukaan Yhdysvallat pyrkii pakotteilla riistämään Venezuelan öljyrikkauksia, jotka kuuluvat maan kansalle.

Venezuela
Steven Mnuchin.
Valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi, että Yhdysvallat asettaa pakotteita Venezuelan valtiolliselle öljy-yhtiölle PDVSA:lle.AOP

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina pakotteista Venezuelan valtiollista öljy-yhtiötä PDVSA:ta vastaan painostaakseen presidentti Nicolas Maduroa.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan pakotteilla pyritään estämään se, ettei Maduron hallitus saa ohjattua itselleen öljy-yhtiön varoja. Pakotteet ovat voimassa siihen asti kunnes valta siirtyy väliaikaishallinnolle tai uudelle, demokraattisesti valitulle hallitukselle.

Mnuchin lisäsi, että PDVSA:n yhdysvaltalainen tytäryhtiö Citgo voi jatkaa toimintaansa, kunhan sen varat talletetaan suljetulle amerikkalaiselle tilille.

Maduro kuvaili Yhdysvaltain asettamia pakotteita rikollisiksi. Presidentti totesi, että pakotteilla Yhdysvallat pyrkii riistämään Venezuelan kansalle kuuluvia öljyrikkauksia.

Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidó kertoi puolestaan ottavansa hallintaansa maan ulkomaille talletettuja varoja, jotta Maduro ei pääsisi niihin käsiksi, kun hän joutuu aikanaan luopumaan vallasta.

Sosiaalisessa mediassa julkaistussa lausunnossa Guaidó ilmoitti, että hän ottaa ulkomaille talletettuja varoja asteittain hallintaan estääkseen sen, etteivät ”vallananastaja ja hänen joukkionsa tyhjennä tasavallan rahakirstuja.”

Guaidó kertoi lisäksi aloittavansa prosessin, jossa PDVSA:lle ja Citgolle nimetään uudet hallitukset.

Aiheesta lisää:

Bloombergin lähdetiedot: Englannin keskuspankki ei antanut Maduron hallinnon nostaa 1,2 miljardin dollarin arvosta kultaa

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi