1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Museokorttelissa tulipalo Kokkolassa: Luonnontieteellisen museon kokoelmista iso osa näyttää säästyneen – "Perhoset on pelastettu"

Myöhemmin selviää, miten hyvin kokoelmat ovat säästyneet tulelta ja millaisia vahinkoja vesi ja savu ovat esineille aiheuttaneet.

Tulipalo museokorttelissa
Palosta muodostui sankkaa savua keskustan alueella. Sammutustyöt haittasivat keskustan liikennettä monen korttelin alueella.

Vanha hirsirakennus Kokkolan museokorttelissa syttyi tuleen tiistain vastaisena yöllä. Automaattihälytys asiasta tuli kello 3. Palossa tuhoutui pahoin Pitkänsillankadun ja Itäisen Kirkkokadun kulmauksessa oleva 300-neliöinen puurakennus.

Rakennuksessa oli muun muassa Armas Järvelän perhoskokoelma, jossa on 30 000 yksilöä sekä Kiepin varastotiloja. Varastossa on myös esimerkiksi Veikko Salkion arkistoja.

Museokorttelissa sijaitsevan Kiepin vanha rakennus tuhoutui pahoin tulipalossa 29.1. 2019. Kuva: Iina Kluukeri / Yle

Kyseessä on noin 300-neliöinen hirsirunkoinen talo. Talon kattorakenteet ovat tuhoutuneet. Palo on saanut alkunsa sisätiloista, mutta sen syytä ei vielä tiedetä. Poliisi aloittaa palonsyyn tutkinnan, kun rakennukseen on turvallista mennä.

Ylimmän kerroksen purku on jo meneillään, sillä palopesäkkeisiin ei muuten päästäisi käsiksi. Rakennuksen hirsirunko pyritään säästämään.

Päivystävä palomestari Joni Kontio kuvailee paloa hitaaksi ja hankalaksi sammuttaa.

– Kyseessä on vanha rakennus, hirsipohjainen ja välipohjassa paljon tavaraa. Siitä löytyi esimerkiksi kaksi päällekkäistä kattoa: sammutustyö oli varsin hankalaa.

Kyseessä oli hidas kytöpalo, ei voimakas avopalo. Ihmishenkiä ei ollut uhattuna.

Päivystävä palopäällikkö Kari Paavola sanoo kuitenkin, että yleissyttyminen oli lähellä. Pelastusviranomaiset saivat avattua rakenteita viime tingassa niin, että liekit eivät leimahtaneet laajemmalle. Ne olisivat uhanneet Vohvelikahvilan rakennusta. Seuraavana museokorttelissa on pedagogio, joka on tiettävästi vanhin Suomessa kaupunkiympäristössä sijaitseva profaani puurakennus (siirryt toiseen palveluun).

Sammutustöissä on ollut väkeä usealta palolaitokselta. Pakkanen on haitannut sammutustöitä.

Kuva: Ari Vihanta / Yle

Kieppi on kaupungin käyntikortteja

Museoassistentti Merja Passoja arvioi, että uudella puolella olevat kokoelmat ovat säästyneet. Siellä ovat Veikko Salkion luontokokoelma sekä Viljo Nissisen mineraalikokoelma. Myös palavasta rakennuksesta on saatu turvaan paljon esineitä.

– Paljon on saatu evakuoitua, mutta varmasti jotain vintiltä on mennyt. Pääosan arkistosta pitäisi olla turvassa. Ja perhoset on pelastettu, sanoo Passoja.

Myöhemmin selviää, mitä kaikkea lopulta tuhoutui. Lisäksi vesi- ja savuvahinkojen laajuus on vielä hahmottumatta. Uudessa osassa vesi velloo lattioilla, ja sekin joudutaan evakuoimaan.

– Lattiallahan siellä ei ole mitään, toivotaan että vitriinit ovat tiiviit. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus luonnehtii Kieppiä kaupungille keskeiseksi käyntikortiksi. Se on palvellut kokkolalaisia ja kiinnostanut vieraita jo vuosikymmeniä.

– Se on yksi näyttävimpiä ja hienoimpi luonnontieteellisiä kokoelmia maassa, sanoo Purontaus.

Purontaus ja kaupunginjohtaja Stina Mattila olivat palopaikalla jo varhain tiistaiaamuna.

Sammutustyöt haittaavat keskustan liikennettä ja paljon kortteleita on suljettu.

Kuva museokorttelin sisäpihalta.
Kuva: Ismo Vähäsarja / Yle