1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pyörremyrskyt

Eläimet karkasivat ja autoja lenteli, kun tornado iski Havannaan – "Huusin, että nyt tuli maailmanloppu"

José Antonio Francisco näki tornadon tulevan kohti. Sitten koti romahti ja hevoset pakenivat.

José Antonio Francisco González näki tornadon lähestyvän. Kotinsa ja kaksi hevosta menettanyt mies oli siivoamassa myrskyn tuhoja. Hän jaksaa silti toivoa, että hevoset palaavat ja että valtio tukee kotinsa menettäneitä. Kuva: Jukka Rapo

HAVANNA Kuubassa tornado iski sunnuntai-iltana yllättäen Havannaan. Ainakin neljä ihmistä kuoli, 195 loukkaantui ja vaikutuksista kärsii noin 200 000 kaupunkilaista.

José Antonio Francisco González katselee tuhoutunutta kotiaan Reglan työläiskaupunginosassa Havannassa.

Regla on yksi alueista, jotka jäivät Havannan läpi pyyhkäisseen tornadon reitille. Gonzálezin koti oli yksi 125 tuhoutuneesta asunnosta.

Pihalla katkenneiden puiden, sängynrunkojen ja kattopeltien seassa käyskentelee sika.

– Sentään jotain jäi jäljelle, González osoittaa eläintä.

– Molemmat hevoseni säikähtivät myrskyä ja karkasivat. Ne eivät ole löytäneet takaisin. Sian olin sitonut kiinni, joten se ei päässyt lähtemään. Koti, keittiö, eläinsuoja tuhoutuivat. Minä en silti lähtenyt kotoani, Gonzalez kertoo.

Pyörre iski jyristen

Tornado kulki usean kaupunginosan läpi Havannassa sunnuntai-iltana. Koteja romahti myrskyn voimasta ainakin Díez de Octubressa, La Viborassa, Santo Suarezissa, Luyanassa ja Guabacossa. Kuva: Jukka Rapo

Marisa Rodriguez oli puolestaan lähdössä illalla rukoilemaan sairaan ystävänsä luokse, kun tornado oli jo lähestymässä noin sadan kilometrin tuntivauhdilla.

– Astuin ovesta ulos, vaikka tuuli oli voimakas. Sitten näin valtavan, punaisena kohoavan, pyörteen tulevan kohti. Käännyin kannoillani ja huusin olohuoneessa istuvalle perheelleni, että maailmanloppu tulee. Heittäydyimme kaikki lattialle odottamaan, mitä kävisi, Rodriguez kertoo.

Kun hän katsoi seuraavan kerran ulos, naapurissa sijaitseva kristittyjen temppelirakennus oli maan tasalla.

– Kuulin vain voimakkaan jyrinän, kuin hävittäjäkone olisi tulossa kohti. Sitten näin kylpyhuoneeni ikkunasta pyörteen. Olin kauhuissani, kun katselin sen kulkua kotini ohitse noin sadan metrin päässä. Kaikki oli ohi muutamassa minuutissa, kertoo Deivi Williams Díez de Octubren kaupunginosassa.

Tornado jätti jälkeensä hävitystä

Maanantaiaamuna tornadon reitti näkyi useiden metrin levyisenä kaistaleena katkenneita puita ja romahtaneita koteja.

Sähkö- ja puhelinlinjat roikkuvat sikin sokin pitkin katuja. Talojen ranteita, kuten peltiä ja betonia on iskeytynyt sinne tänne.

Tuuli paiskoi myös autoja katolleen, ja satamassa kyytiä saivat tyhjät kontit.

Virallisten lähteiden mukaan neljä kuoli ja noin 195 loukkaantui.

– Jäimme ilman sähköä, vettä ja puhelinyhteyksiä. Kaasua kuitenkin on ruuanlaittoa varten. Odotamme, että Kuuban valtio tulee apuun. Tähän mennessä emme ole nähneet yhtään ambulanssia, palokuntaa tai poliisia, sanoo Caridad Flores maanantaina aamupäivällä La Viborassa.

Caridad Floresia harmittaa, ettei La Viboraan oltu saatu apua vielä maanantaiaamupäivään mennessä. Asukkaat olivat kuitenkin tarttuneet toimeen ja aloittaneet raivaustyöt. Kuva: Jukka Rapo

Partioita kuitenkin näkyi jo läheisillä alueilla. Asukkaat itse tarttuivat heti toimeen.

Raivaustyöt olivat täydessä käynnissä jo maanantaiaamuna tornadon reitille jääneissä kaupunginosissa, Díez de Octubressa, Santos Suarezissa, La Viborassa, Reglassa, Luyanassa ja Guanabacoassa.

Hirmumyrsky yllätti kaupungin

Kuuban historian toiseksi voimakkain tornado iski Havannaan yllätyksenä.

Säätiedotuksessa oli luvattu sunnuntai-illaksi sadetta, joka loppuisi alkuillasta. Niinpä moni suunnitteli viettävänsä sunnuntai-iltaa tavalliseen tapaan ulkona kaduilla, ystävien luona tai joissain kaupungin monista tapahtumista.

Asukkaita uhkaavasta hirmumyrskystä varoitettiin televisiossa vasta, kun tornado jo keräsi voimiaan ja tuuli puhalsi voimakkaasti.

Koko Havannasta katkesi sunnuntai illaksi ja yöksi sähköt, joten todellinen tuho paljastui vasta auringon noustua maanantaiaamuna.

Tornado vei seinät Carlos Xavierin perheen kodista La Viborassa Havannassa. Edes jykevärakenteinen talo ei kestänyt Kuuban voimakkainta tornadoa sitten 1940-luvun. Kuva: Jukka Rapo

Myrskyn voimakkuudesta kertoo se, että edes puolen metrin vahvuinen betoniseinä ei säilynyt pystyssä tornadon pyyhkäistyä Santo Suarezin ja La Viboran rajamailla.

Ilman ulkoseiniä Carlos Xavierin perheen koti on avoin kuin näyttämö.

– Kotimme on asumiskelvoton. Vietin yön vahtien, ettei kukaan tule sisään ryöstelemään, kertoo Xavier.

Armeijan helikopterit kiertelivät aamupäivästä tuhoalueiden yllä, ja paikalliset kertovat, että presidentti Miguel Díaz-Canela olisi käynyt aamutuimaan tarkastelemassa hävitystä.

Havanna keskeisimmät ja turistien suosimat alueet, kuten vanha kaupunki, keskusta, Vedado selviytyvät tuhoitta. Havannassa on tällä hetkellä paljon suomalaisia matkailijoita.

Noin 200 000 havannalaista kärsii myrkyn tuhoista. Paikalliset arvioivat, että korjautustöihin voi mennä kuukausia, jopa vuosia. Kuva: Jukka Rapo

Tiina Leinonen, Havanna