Iisalmi harkitsee tiukennuksia kirjaston yleisöpäätteiden käyttöön – viidestä koneesta löytyi ylimääräinen etäkäyttöohjelma

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että yleisöpäätteitä käyttäneiden tietoja olisi hyödynnetty rikollisesti.

Iisalmi
Henkilö kirjoittaa tietokoneen näppäimistöllä. Tietokoneen hiiri kuvan etualalla.
Yle

Iisalmen kaupunki harkitsee tiukentavansa kirjaston yleisöpäätteiden käyttöä. Asia liittyy Iisalmessa viime viikolla paljastuneeseen urkintajuttuun.

Tapausta tutkittaessa on selvinnyt, että viidestä Iisalmen kirjaston yleisöpäätteestä löytyi ylimääräinen etäkäyttöohjelma. Kyseisen ohjelman voi ladata koneelle kuka tahansa ilman järjestelmävalvojan lisenssiä.

Hallintojohtaja Esa Laukkasen mukaan lokitiedoista ei voida päätellä mitä kirjaston yleisökoneilta on nähty ja mitä on tehty etäkäytön aikana.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että kirjaston yleisöpäätteitä käyttäneiden henkilökohtaisia tietoja olisi hyödynnetty rikollisesti. Mikäli väärinkäytöksiä paljastuu, Iisalmi tekee asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Iisalmi odottaa kirjaston yleisöpäätteiden käyttäjiltä yhä tietoja mahdollisista väärinkäytöksistä. Epäilyttävistä havainnoista pyydetään ilmoituksia Iisalmen tietosuojavastaavalle, Tuomas Räihälle. Sähköpostiosoite on tuomas.raiha@iisalmi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai puhelimella 040 4894975.

Pääte käyttöön kirjastokortilla

Hallintojohtaja Esa Laukkasen mukaan Iisalmi miettii myös kiristyksiä kirjaston yleisöpäätteiden käyttöön. Harkinnassa on luoda varausjärjestelmä. Yksi mahdollisuus on, että jatkossa yleisöpäätettä voi käyttää vain aktivoimalla sen omalla kirjastokortilla.

Esa Laukkasen mielestä kirjastokortin käyttö olisi yksinkertaisin ratkaisu. Iisalmi ja sille ICT-palveluja tuottava Savon ICT-palvelut -yhtiö miettivät asiaa ensi viikolla. Tavoitteena on, että käyttöoikeus olisi saatavilla mahdollisimman kevyesti. Muuten yleisöpäätteiden käyttöinto saattaa vähentyä selvästi.

Tietourkintajuttu tuli kaupungin tietoon viime tiistaina. Tuolloin huomattiin, että yhtä kirjaston yleisöpäätettä ohjattiin etäyhteydellä. Kyseisellä koneella olleen ja englantia puhelimeen puhuneen ihmisen henkilöllisyys on edelleen epäselvä.

Hallintojohtaja Esa Laukkasen mukaan urkintajuttu opettaa, että Iisalmessa ei eletä missään lintukodossa ja tietotekniikkaan liittyvä rikollisuus on mahdollista täälläkin.