Älykkäät vankilaratkaisut tuovat tietokoneet selleihin

Älyvankilassa jokaiseen selliin tulee oma pääte, jolta vanki voi käyttää sähköisen asioinnin palveluita.

Oulun vankilan osastolla käytössä olevan tietokoneen yhteydet on rajattu Kuva: Juha Hintsala / Yle

Suomen vankiloihin haetaan uutta älyvankila-ratkaisua. Älyvankilassa jokaiseen selliin tulee oma pääte, jolta vanki voi käyttää nykyistä laajemmin sähköisen asioinnin ja kuntoutuksen palveluja.

Uudistus mahdollistaa esimerkiksi verkkokurssit, etäkuntoutuksen, lupien anomisen ja yhteydenpidon omaisiin.

Älykäs vankilaratkaisu on tulossa Hämeenlinnaan valmistuvaan naisvankilaan, mutta se on tarkoitus ottaa käyttöön myöhemmin muissakin Suomen vankiloissa.

Myös Oulun vankilaan toivotaan tulevaisuudessa jokaiseen vankilaselliin sellainen tietojärjestelmä, jolla vanki pystyisi hoitamaan asioitaan itselleen parhaiten sopivana aikana. Silloin myös henkilökunta voisi käyttää nykyisen päätetyöskentelyn valvontaan kuluvan ajan muuhun työskentelyyn.

Älykäs vankila -hankkeen projektipäällikkö Pia Puolakka Rikosseuraamuslaitokselta kertoo, että digitaidot ovat tärkeitä vangeille, jotta he pysyisivät mukana yhteiskunnan kehityksessä. Hän korostaa, että tietoyhteiskunnassa tarvittavan osaamisen ja taitojen puute ovat yksi syrjäytymistä aiheuttava tekijä. Nykyään monet hakemukset, kuten toimeentulo- ja asuntohakemukset tehdään jo sähköisesti.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)